1.9 C
Kambja
Neljapäev, 18.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivDinosaurus kutsub huvilisi Kambja järve kaldale

Dinosaurus kutsub huvilisi Kambja järve kaldale

Rannarajatis.Tänavuseks rannahooajaks valmistumine algas Kambjas juba mullu sügisel enne lume tulekut, kui järve äärde supluskohta paigaldati riietuskabiin ja tähelepanu äratava välimusega rannaatraktsioon.

Mõne aasta tagune saneerimistöö muutis Kambja järve veepeegli suuremaks ja vabastas kaldaääred võsast. Pärast seda tunnetas vallavalitsuse keskkonnanõunik Taivo Prants, et sealset looduslikku ilu annaks veelgi paremini esile tuua ja kambjalaste heaolu teenistusse rakendada. Sobiva võimalusena nägi ta senise tagasihoidliku supluskoha korrastamist, mille käigus rajataks sinna riietuskabiin, väiksematele lastele tegevust pakkuv rannaatraktsioon ja istekohad.

Nagu kaasajale kohane, alustas Taivo Prants hüva idee teostamist rahastamistaotluse koostamisega.

Kui Tartumaa Arendusselts oli otsustanud, et antud projekt väärib teostamist, võis tööd alustada puidukunstnik Martti Kalamees, kes on oma annet ja oskusi näidanud ka Kambja puupäevadel

Puidukunstniku nägemuse kohaselt kujutab valminud rannaatraktsioon siinse paikkonna viimast dinosaurust, kellest on säilinud üksnes koorikkest. Puidust ja köitest vormitud suur skelett on kindlasti põnevaks turnimiskohaks kõigile mudilastele. Hiidlooma pikk sabakont loob mõnusa istumiskoha aga kõigile neile, kes tahavad hinge tõmmata või järvele avanevat vaadet silmitseda.

Ainulaadse riietuskabiini disainimisel lähtus Martti Kalamees ideest, et see on rajatud maapõuest välja turritavate dinosauruseribide vahele.

Tartu kõrgemas kunstikoolis hariduse omandanud Martti Kalamees märkis, et Kambja järve rannaatraktsioon sobitub hästi tema viimase aja loomesuunaga, sest ta on pühendunud innovaatilistele puidust väikeehitistele. Ta osales näiteks Pärnule kui mereäärsele maakonnale iseloomulike kummuli paadi kujuliste varjualuste valmistamisel.

Legendid ootavad loomist

Iga paikkond olevat väärt oma lugu.

Nii Martti Kalamees kui Taivo Prants on seda meelt, et nüüd, kui dinosauruse skelett on jõudnud rannaatraktsioonina Kambja järve kallast ilmestama, võiksid rahvasuus vormuda ka paikkonnalegendid suurte hiidsisalike iidsetest vägitegudest.

Šotimaal Loch Nessi järves elavat Nessie, keda keegi ei ole korralikult näinud, kuid temast teatakse kõikjal maailmas.

Kambjas seisab järve kaldal dinosauruse skelett, mille päritolu alles ootab värvikatesse ja fantaasiaküllastesse legendidesse valamist.

Toivo Ärtis

 

Loetumad