-1.2 C
Kambja
Teisipäev, 19.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTõestatud: parim supp keeb Kammeri kooli pajas

Tõestatud: parim supp keeb Kammeri kooli pajas

VÄÄRT KOGEMUS: Kammeri kooli kokad Anne Suits ja Anneli Kuusk valmistavad peakokk Agris Kõivu retsepti alusel võidusuppi. Foto: Kätlin Tamm

Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses korraldati oktoobri lõpul-novembri alguses juba kahekümnendat korda toidumess, mille raames toimunud kaheksandal koolisööklate võistlusel keetsid Kammeri kooli kokad Anneli Kuusk ja Anne Suits parima supi.

Kammeri kool kui tervist edendav kool on juba kolmel aastal osalenud parima koolisöökla võistlusel. Sel korral jõuti ka finaali.

Koolikokkade finaalvõistlus toimus toidumessil 31. oktoobril. Lõppvõistluse seitse kooli – lisaks Kammerile veel Rahumäe põhikool, Laagna gümnaasium, Nõmme põhikool, Türi toimetulekukool, Häädemeeste keskkool ja Palade põhikool – olid välja valitud 21 pretendendi hulgast.

Kaks kokka igast võistlevast koolist pidid olema konkursipäeva hommikul kell 10.20 messikeskuses. Neile anti 2 tundi ja 20 minutit aega kolme roa valmistamiseks. Menüüs pidid olema supp, praad ja magustoit, kusjuures eelduseks oli, et neid roogasid koolis ka reaalselt valmistatakse. Arvestada tuli sellegagi, et supi kohustuslikuks tooraineks pidi olema linnuliha ning prael hakkliha ja köögiviljad. Pannkoogid võisid olla pidulikud ja tehtud oma äranägemise järgi.

Žürii, kes võistlustoite hindas, koosnes kuuest liikmest. Nad hindasid etteantud nõuete täitmist, toidu välimust ja maitset ning jälgisid ka seda, et toiduvalmistamine mahuks etteantud aja sisse.

Pingeline võistluspäev oli edukas

Koolikokkade võistluspäeva viis läbi Angelica Uudeküll. Võistlejatele lisas pinget ka asjaolu, et nad olid kogu võistluse ajal kõigile näha ja neid filmiti, nende tööd vaadeldi ja võeti ka intervjuusid. Ka Kammeri kooli kokkasid intervjueeriti korduvalt. Uuriti, kus selline kool asub ja kuidas lapsed uudissöökidesse ja katsetustesse suhtuvad. Meie kooli kokad vastasid vahvalt: „Lapsed võtavad kõik peakoka eksperimenteerimised avasüli vastu ja on üldse üheks tänulikumaks kontingendiks.“

Kammeri kooli võistlusmenüüsse kuulusid sel aastal koorene kanasupp spinatiga, kartuli-kaalika püree koos veise-hakkliha ja köögiviljamiksiga ning pidulikud toorjuustu pannkoogid. Tooraine olid korraldajate poolt.

Kammeri kooli esindasid neljandas võistlusboksis kokad Anneli Kuusk ja Anne Suits. Toidumessil osales ka kooli väike esindus – peakokk Agris Kõiv (retseptide autor, kokkade juhendaja), direktor Peep Puusepp jt, sest oma võistlejatele pöidla hoidmine kodust kaugel ja pingelises olukorras on alati oluline. Ka paljudele teiste koolide kokkadele oli pöialt hoidma tuldud.

Võistlus oli väga pingeline, kiire ja tasavägine. Kõik road, mis publiku ette jõudsid, olid sarnase tasemega. Ja nii nagu ikka, juhtub ka parimatel tegijatel äpardusi. Kammeri kooli kokkadel läks kellegi teise meeskonnaga vahetusse kanaliha, mis õnneks hiljem ikka üles leiti. Laagna kokad ei jõudnud praadi õigeks ajaks serveerida ja türikatel vajusid pannkoogid laiali.

Kuna võistluspäev oli pikk, siis pakuti võistluse jälgijatele lisaks messikülastusele ka seminare energiajookidest ja uuendustest prügi valdkonnas.

Kui kõik road olid maitstud ja kokkadel köögiboksid korrastatud, hakkas ootamine. Pinget oli õhus, kõik tahtsid võita! Pealtvaatajate ja kaasaelajate meelest oli juba finaali pääsemine tegelikult omamoodi võit.

Kõiki osalejaid tänati tänukirja ja meenetega. Välja hõigati kolme kõige parema roa valmistajad: Kammeri kooli kokad valmistasid parima supi, Türi toimetulekukool parima prae ja hiidlastel olid parimad pannkoogid. Üllatuslikult tuli aga üldvõitjaks Laagna kool.

Peaauhinna võitjatel on võimalus sõita Rootsi toidumessile, teistel on võimalus sõita Soome messile, kus toimub samuti koolikokkade võistlus.

Kammeri kooli kokad olid rahul, et võistlusel osalesid, kuna see andis hea karastuse ja kogemuse. Palju oli vaadata, uudistada. Huvitav oli end ka pingelises situatsioonis proovile panna. Samuti oldi uhked, et kooli peakoka retsepti järgi valmistati võistluse parim supp.

Kammeri kokad on nõus ka järgmistel aastatel samal võistlusel osalema, kuna leitakse, et alati saab paremini.

Tagasiteel kostitas Kammeri kooli direktor kokkasid ja nende saatjaskonda õhtusöögiga Viikingite külas, et teha päevast kokkuvõtteid juba vabamas õhkonnas ja jagada muljeid.

Kammeri kool on nõus oma võidusupi retsepti ka huvilistega jagama ja innustab kõiki teisi koole osa võtma parima koolisöökla konkursist.

Kätlin Tamm,
Kammeri kooli terviseedenduse meeskonna juht

 

Koorene kanasupp spinatiga

Toiduained:

Broileri kintsuliha, kooritud kartul, mugulsibul, rapsiõli, värske spinat, kanafond, kooritud porgand, kanamuna, rõõsk koor (35%).

Valmistamine:

Pane potti keema tükeldatud kartul.

Passeeri pannil porgand ja mugulsibul ning lisa potti.

Broileri kintsuliha pruunista kergelt pannil, hauta vähe vähese veega ja pane potti keema.

Kui potti keema pandu on kulinaarselt valmis, lisa tükeldatud spinat ja rõõsk koor. Lase korraks keema tõusta.

Maitsestamine:

Sool/suhkur/piprasegu.

Serveerimine:

Tükeldatud/riivitud keedumunaga.

 

Loetumad