5.9 C
Kambja
Teisipäev, 16.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja kooli aastapäeval esitletakse koolialmanahhi juubelinumbrit

Kambja kooli aastapäeval esitletakse koolialmanahhi juubelinumbrit



Kambja Ignatsi Jaagu kooli iga-aastane kevadekuulutaja, koolialmanahh Tootsi Taskud on jõudnud 20. numbrini.

Kambja kooli almanahh Tootsi Taskud on Eestis teadaolevalt ainus koolialmanahh, mida on koostatud ja trükitud igal kevadel kahe aastakümne jooksul.

„Kambja kooli almanahhi oleme välja andnud järjeloona kakskümmend aastat,“ kirjutab tänavuste „taskute“ saatesõnas kooli direktor Enn Liba. „Üle 1500 lehekülje lugusid ja pilte ligikaudu 80-leheküljeliste aastaportsjonite kaupa. Trükitult on sõnavara ja pildivara kogumikuks nimetatud aastaüllitis vormilt eelmisega sarnane, teemati ja sisult aga erinev. Igal aastal kasvavad peale uute lugude ja piltide autorid. Esimeste almanahhide autorite lastest on kahekümne aasta jooksul saanud tänavuse aasta autorid. See on uue põlvkonna entusiastide pealekasvamise aeg.“

Juubelihõngulises numbris meenutatakse Tootsi Taskute esimese numbri koostamist ning avaldatakse kordustrükina kirjatöid kunagistelt õpilasautoritelt, kelle lapsed õpivad praegu Kambja koolis ja teevad juba Tootsi Taskutele kaastöid.

Seekordse almanahhi jutulisana avaldatakse Tartu hansapäevadele pühendatud rüütlilugude paroodiavõistlusel 2014. aastal peapreemiaga autasustatud loometöö „Säh sulle kultuuri!“, mille kirjutas toonane Kambja koolilõpetaja Indrek Kuusk. Paroodia trükiversiooni illustreeris vilistlane Kristiina Tiideberg.

Juubelialmanahhis jäädvustatakse ajaloo tarvis asjaolu, et Eesti esimese tudengisatelliidi missiooni ettevalmistajate hulka kuulunud Jaanus Kalde on olnud oma Kambja kooliaastatel Tootsi Taskute kaasautor.

Tootsi Taskute ilmumist on läbi aastakümnete toetanud ja rahastanud Kambja vallavalitsus. „Tootsi Taskute iga-aastane koostamine ja avaldamine on märkimisväärne sündmus,“ märgib vallavanem Ivar Tedrema juubelialmanahhis. „See on kindlasti ka saavutus. Suured koolid, isegi gümnaasiumid, ei ole tahtnud või ei ole suutnud nõnda mahukat tööd sellise sagedusega ette võtta. Mõnes koolis ei ole almanahhi kunagi olnud. Mina suhtun almanahhikoostamisse kui teretulnud ja positiivsesse ettevõtmisesse. Kambja kooliperel on jätkunud selleks entusiasmi. Kaks aastakümmet tulemuslikku tööd on ilus kordaminek.“

Tootsi Taskute koostajateks on eesti keele ja kirjanduse õpetaja Tiina Tiideberg ja huvialajuht Toivo Ärtis. Almanahhi trükkis Paar OÜ, küljendas-kujundas Irina Gron.

Almanahhi juubelinumbrit esitletakse Kambja Ignatsi Jaagu kooli 328. aastapäeva ettevõtmisena reedel, 24. aprillil kell 8.15.

Aastapäevaettevõtmiste raames on võimalik kuulata parimate loovtööde esitlusi VIII klassi õpilastelt ning osaleda aktusel ja kooli edukalt esindanud õpilaste tunnustamisel. Avatud on õpilastööde näitus. Pärastlõunal toimub kooli saalis Pille Lille Fondi toetusel kontsert „Hingemuusika“, millel esinevad Maria Listra (sopran) , Kristina Kriit (viiul), Rain Rämmal (klaver).

Koolialmanahhi traditsioon algas Kambjas juba 1920. aastatil. Suure-Kambjas asunud 6-klassilise kõrgema algkooli käsikirjalisele almanahhile Miilang on koolipõlves kaastööd teinud ka nimekas kirjanik Ain Kaalep.

Toivo Ärtis,
Kambja kooli huvialajuht,
Kambja vallalehe Koduvald toimetaja

 

Kambja kool 328.

Kooli almanahhi “Tootsi Taskud” esitlus 24.04.2015 kell 08.15 Kambja kooli saalis.

Õpilastööde näitus Kambja raamatukogu lugemissaalis avatud alates kell 10.00

Aastapäeva aktus ja edukate õpilaste austamine kell 10.05

Kontsert „Hingemuusika“ kell 12.15

 

Esinevad:

Maria Listra (sopran);

Kristina Kriit (viiul);

Rain Rämmal (klaver);

Kavas:

Schumann, Valgre, Ehala jt. Vaba sissepääs

 

 

Loetumad