4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKuus tegusat suvepäeva

Kuus tegusat suvepäeva

HEA VASTUVÕTT: Nii Heli Nemvalts (paremal) kui kõik teised giidid kuulsid mõisatuuritajatelt palju tänusõnu. 

Möödunud suvel viiel juuli- ja ühel augustikuu nädalalõpupäeval oli kõigil huvilistel võimalik tutvuda Vana-Kuuste mõisa ja pargiga ning nautida Vana-Kuuste naisseltsi rahva külalislahkust.

Entusiastlikud Kuuste kooli ja lasteaia ning naisseltsi inimesed tegid võimalikuks meie mõisa teistkordse osalemise üle-eestilises külastusmängus „Unustatud mõisad“.

Nii teist korda kui teistmoodi

Peab tunnistama, et pärast esimest ja väga õnnestunud kaasalöömist kõnealuses mängus, oli tegijate hulgas väikeseid kõhklusi ja hirme. Kartsime suurt huvilangust võrreldes eelmise suvega ja kujutasime vaimusilmas ette tühjaistutud tunde kallil puhkuseajal. Lisaks polnud sel korral võimalik pakkuda külalistele kontserdielamusi, kuna mõisasaalis käis renoveerimistöö ning ruum oli remonditolmu ja tellinguid täis.

Saades julgustust ja innustust nii vallavanem Ivar Tedremalt kui ka ettevõtmise korralduspealikult Tõnu Kiviloolt, otsustasime asja siiski ära teha. Eelmise suve toredad kohtumisedki olid veel meeles ja hingesopis veendumus, et kes meie väärtuslikku maja siis ikka tutvustab kui mitte meie ise.

Tegelikult lisasid remonditööd asjale isegi omamoodi vürtsi, sest iga kord tuli giidituuriks uus marsruut välja mõelda, mis tingis loomulikult ka jutujärje ümberseadmist. Lisatöö küll, aga suurepärane võimalus rutiini vältimiseks!

Loodus lisas põnevust ka Anne spetsiaalsetele pargituuridele, tekitades 4. juunil möllanud trombiga paraja kaose. Kuigi vallavalitsuse poolt saadetud töömeeste ja Anne abipalvele reageerinud kooli-, lasteaia- ja külarahva ning õpilaste abiga muudeti park kiiresti taas läbitavaks, olid stiihia jäljed külalistele ilmekalt näha. Umbes kümne väärika põlispuu seas said tormiiilid jagu ka meie pargi kõrgeimast, 35-meetrisest pärnast ja lõhkusid pilbasteks Eesti ühe jämedama, 5,5-meetrise ümbermõõduga lõhmuse.

Meeldiva üllatusena õnnestus loo autoril ühe järjekordse giidituuri käigus heita koos külalistega pilk targalt ja oskuslikult renoveeritud mõisa valitsejamaja mõnedesse ruumidesse. Sellise eksklusiivse võimaluse pakkus välja valitsejamaja ühes osas elav noorperemees Siim Roomet, kes oli lahkesti nõus näitama oma kätetööga välja puhastatud mõisaaegset põrandat, laetalasid, uksi ja uhket kaminahju. Aitäh sulle, Siim, selle hingeerutava vaatepildi eest ja loodame, et see külastus saab kunagi järje!

Kokkuvõtteks saab öelda, et meie kõhklused olid suuresti ennatlikud. Tõsi, nii suurt huviliste hulka kui külastusmängu esimesel korral meile ei tulvanud, aga rohkem kui kakssada tänulikku uudistajat kuuel päeval kokku pole ka paha tulemus.

Täiskasvanute kõrval aitasid mõisamängu õnnestumisse kaasa ka õpilased Elis Ehrlich, Kaisa Meus, Annabella Sillaste ja Triinu Alliksaar.

Külalisraamatud kosusid ohtrast kiitusest

Aga tunnustagem nüüd külastusmängu läbiviijate tänuväärset tööd siinkäinud huviliste endi sõnadega, mis nopitud nii Vana-Kuuste naisseltsi kui ka mõisamängu külalisraamatu sissekannetest.

„Suurim tänu Annele väga huvitava vestlustunni eest. Sain põhjaliku ülevaate Vana-Kuuste mõisa ajaloost ja imetlen giidi oskust seda kuulajatele edasi anda. Südamega tehtud töö on head vilja kandnud.“

„Tänan! Suurim tänu giidile. Hoidke seda mõisa!“

„Aitäh giid Helile nii meeldiva ekskursiooni ja teabe eest! Oleme väga tänulikud ja lahkume meeldivate emotsioonidega.“

„Täname valgustuslik-põhjalike ringkäikude eest kärneriprouat aias-pargis ja õpetajat koolimajas sees. Head tervitused kõigile, kes siin töötavad ja õpivad, sest head tegutsemisvaimu õhkus siin igast nurgast ja puudevahest.“

„Väga rõõmustav ja tore käik. Ei teadnudki, et nii Tartu lähedal nõnda tore koht on. Seda kõike muidugi saime teada tänu äärmiselt sõbralikule ja targale giidile Helile. Aitäh! Soovime, et teie mõisal hästi läheb!“

„Köitvalt rääkiv giid ja toredad naisseltsi liikmed. Imehea kinuski tort! THX A LOT!“

 

„Suurepärane giid Katre! Unistuste kook! Suurima tänu ja heade soovidega edaspidiseks!“

„Selliste suurepäraste inimeste keskel on hea olla!“

„Aitäh asjalikele ja toredatele inimestele! Hea kohv ja kook oli!“

„Toomas, Terje ja Jaak mõnulesid Teie terrassil kinuskitordi ja muude hõrgutistega pärast harivaid ringkäike pargis ja mõisahoones.“

„Suurim tänu suurepärasele koogimeistrile. Parim! Aitäh õunte eest ja südamliku vastuvõtu eest!“

Thank you! From Australia.

Kaido Mark

 

Tormituule hullud tembud

Umbes kümne väärika põlispuu seas said 4. juuli tormiiilid jagu ka Vana-Kuuste mõisa pargi kõrgeimast, 35-meetrisest pärnast ja lõhkusid pilbasteks Eesti ühe jämedama, 5,5-meetrise ümbermõõduga lõhmuse.

 

Loetumad