OTT on oma ja asjalik ning toidab hästi

348
Linnaveere OTT Ülenurmel. Foto: Maire Henno

Linnaveere OTT tegutseb nüüd juba mitu kuud Ülenurmes gümnaasiumi suures parklas ja ostlejad on selle kenasti omaks võtnud. Aasta lõpus oli kauplemine väga elav, aasta alguses seevastu oli müügiplats üsna hõre – küllap olid tarbijate kõhukesed pühaderoogade küllusest koormatud ja tengelpungadki vast elasid veel jõuluehmatust üle… Talutoidu tootjad olid siiski kohusetundlikult kohal – keksisid lettide taga vilu tuule käes varvastele sooja saamiseks jalalt jalale ning olid nagu pisut nukra moega…

Veebruaris on OTT aga taas rõõmustavalt ergastunud. Rahvas liigub ja lettidel on kiusutavalt rohkesti põnevat sööki-jooki. Juba OTTi algusaegadest tuttavatele müüjatele on lisandunud mitu uut tegijat, müüjate rida on pikk ja mitmekesine.

Pärandatud sõirategu

Linnaveere OTTi hingeshoidja, Kaspri talu perenaine Ragne Kärner-Neevits pajatab toreda loo uustulnukana laadaga liitunud piimatoodete müüjast: „Sõira müüja on FIE Elle Mandel. Nendega selline värvikas lugu, et ema Elle Mandel läks aasta tagasi manalateele ning pärandas oma lastele viis lehma ja maakodu. Tammelinna inimestena ei teadnud nad esiti, mida küll lehmadega peale hakata. Firma nime jätsid siiski alles. Poeg võttis üle loomapidamise ja tütar mõtles, mida ometi piimaga peale hakata?! Lõppuks valmisidki sõir, kohupiim ja ehe taluvõi ning nüüd on nad seda OTTil müümas käinud.“

Selline vahva Eesti lugu.

Ostsin sini-must-valgete pühade eelselt laadalt kõiki nende tooteid ja kiidan kõvasti: kõigel just selline õige maakodu lehmapiima mekk… Kiidusõnu olen teisteltki kuulnud.

Mahemahlad Reolast õunaaiast

Ragne räägib ka teisest OTTi uustulnukast – Kambja vallas tegutsevast OÜst Tagametsa Mahe. Vana õunaaed Reola kultuurimaja vastas on üldiselt hästi teada. Vaat seal eelmisel aastal alustanud firmast tulevad nüüd mahemahlad. Ragne räägib mahlategijatest: „Käisin isegi neil abis rabarbereid korjamas. Eelmisel aastal toimetasid selles vanas Reola õunaaias ja sinna tahapoole tehti ka uus kirsiaed. Veel on neil päris suur arooniakasvatus.

Eelmine aasta alustasid tootmishoone ehitusega ja nüüd on valminud mahlad. Mahlad 3-liitristes pakkides: aroonia-maasika, aroonia-vaarika, õunamahl, rabarberimahl, vaarikamahl, maasikamahl, kirsimahl jt.“

Talu perenaine Juta Lopp räägib toodangust: „Kõige populaarsemad on ostjate hulgas siiani olnud mahesertifikaadiga õuna- ja rabarberimahl. Nendest, millele veel ei ole saanud mahesertifikaati taotleda, on populaarsed mahlasegud arooniaga – õigemini nektarid, sest mahla, millele suhkur lisatud, ei tohi seaduse järgi enam mahlaks nimetada, seda peab nimetama nektariks. Nendest siis aroonia-maasika, aroonia-vaarika ja aroonia-alõtša kirsimaitseline nektar. Lisaks on kiidetud, et kui viimastele lisada sorts külmarohtu, saab kiiresti vere käima. Maasikad ja vaarikad, millest mahlad tehtud, pärinevad samuti kohalikult tootjalt (OÜ Kristi Aed). Tagametsa Mahe enda tooraine on õunad, rabarber, aroonia, alõtša.

Mitmed meie tooted on müügil ka Tõrvandi ja Märja Coopis.“

Kevadel tullakse Reolast laadale kindlasti veel ühe toreda tootega – esimesel võimalusel tuleb müügile värske mahe spargel.

Hääde ampsude paraad

Laupäeviti ikka üsna kisub sinna parklasse OTTi külastama. Ninametsa kala- ja puhketalu kala oleme mekkinud ja kiitnud. Pererahvas püüab ise Peipsist kalad, roogib, suitsutab ja serveerib kalasööjatele kas siis suitsutatud kujul või värsketena. Lisaks pakub talu kalapüügihuvilistele võimalust parkimiseks ning sõidutab huvilisi ka järvele.

Karu talu letilt saab veiseliha, Kaspri talu letipealne on väga mitmekesise kraamiga täidetud, Lättekivi pakub erinevaid juurikaid ja müüja on nõus ostetu ka ostjale koju sõidutama. Piraka kartuli-, kapsa või punapeedikoti soetajale, näiteks, on see teenus kindla peale väga teretulnud!

OÜ Metsa Poole letil ilutsevad ahvatlevad ja tervistavad teesegud. Järgmiselt letilt saab musta pässiku terviseabi hankida. Mõnusasti rammusaid liha- ja kapsapirukaid pakub Anne Lokk OÜst Firmaline, Linnapiiri Kodufarm pakub Cervelat-vorsti ning erinevas vorminduses vutimune. Õige mõnusa mekiga vorsti ja muid lihatooteid on sel laadal niikuinii ning palju muudki, pealegi tootevalik pidevalt muutub ja täieneb – igale maitsele leidub midagi! Kohapeal saab enne ostmist kaupa proovida ja müüjalt kraami kohta täpsustusi küsida.

Pisifirma maiusi teatakse kohapeal ilmselt küll rohkem Merikese tortide ja muude maiuste nime all – makroonid, kogukad kohupiimataskud, hõrkmaitsev karask… Uhti kõrtsi leiba saab ka samalt letilt soetada. See lett on lausa tõeline ahvatlus!

Ise läksingi seekord plaaniga ainult Merikeselt karaskit osta… No ei pidanud mu plaan seegi kord paika – lihtsalt nii palju ahvatlevat kraami ja toredaid jutuajamisi müüjatega! Otse tootjalt osta, sinna juurde mõnusasti juttu puhuda, omakandi rahvaga trehvata on asjalik boonus laupäevasele hommikupoolikule. Pealegi on kogu kaubal tõsiseltvõetav kvaliteedigarantii – näost näkku suhtlemine ning toidumüüjate kontrollitud taust ei jäta ju petuskeemideks võimaluseraasugi.

Kogu see hääde ampsude paraad on väga mitmekesine ja mõnusasti ahvatlev ning kordub igal laupäeval.

Soojemateks kuudeks on korraldajatel küll plaan laadatunnid mõnele äripäevaõhtusele ajale ümber tõsta. Eks sellest antakse edaspidi täpsemalt teada.

MAIRE HENNO

 


Linnaveere OTT

Kino maale
EelmineTeekond Ülenurme mõisast põllumajanduse muuseumini…
JärgmineHaagisetootja kasvatas tootmispinda ja lõi juurde töökohti