Uuel aastal peab toidujäätmeid juba liigiti koguma

1381

Uuel aastal tuleb biojäätmete kogumisel eraldi koguma hakata toidujäätmeid. Eraldi liigid moodustavad pagari- ja teraviljatooted, piimatooted, lihatooted ja puu- ja köögiviljad. See on vajalik, sest neil on kompostimisel erinevad lagunemise kiirused. Esiti ei puuduta nõue kodus kompostijaid.

Keskkonnaspetsialisti Taivo Prantsu sõnul on alguses selline sorteerimine segadust tekitav, kuid kindlasti harjutakse nagu harjuti pakendite liigiti kogumisega. Taivo Prants: „Kui näiteks viskate ära söömata jäänud pitsa, siis tuleb sellest eraldi koguda piimatootena: juust, lihatootena: hakkliha, peperoni, salaami, puu- ja köögiviljana: tomat, kurk, oliivid, ananass ning pitsapõhi ise on aga eraldi kogutav teraviljatoode“. Kõigi nende jaoks tuleb hankida eraldi konteiner või mitmesektsiooniline mahuti. Liigiti kogumine lisatakse uutesse jäätmeveolepingutesse. Vald püüab erinevate projektidega konteinerite soetamist hõlbustada.

„Põhimõtteliselt on võimalik sorteerimist ka vältida. Kui süüa ainult tervislikke puu- ja köögivilju, siis ju sorteerida polegi midagi,“ lisas Prants.

Kino maale
EelmineMalevasuve taotlusvoor avatakse esmaspäeval, 4. aprillil
JärgmineVallavalitsuse istungilt