Mesimummid peavad õuesõppest lugu!

630
Mudilased madistavad õues meelsasti ja suure rõõmuga. Foto: Margit Saluotsa

13. aprillil oli Mesimummi lasteaias taas vahva õuesõppe hooaja avamine. Saime rõõmsalt kokku oma uhkel ja ägedal staadionil ning tähistasime ilusate ilmade algusega ka õuesõppe järjepidevamat kasutamist meie majas. Ettevalmistuseks oli iga rühm välja mõelnud või välja otsinud kolm vahvat mängu ja selle paberile kirja pannud koos nimekirjaga abivahenditest, mis selle mängu jaoks vaja läheb. Need mängud läksid kõik ühte kasti kokku ja iga rühm sai sealt loosida endale mängu, mida mängima hakata. Juba mõtlemine ise oli vahva protsess, sest kavatsetavat tegevust läbi proovimata ei julgeks ju ettepanekut ka sinna loosikasti viia. Seega väljamõtleja rühm sai oma lastega koos mitu korda juba oma mängud läbi mängida ja vastavalt olukorrale ka neid kohendada ja mugavdada.

Avamise peol koos olles tegime ka mõned laulud ja tantsud ning Mesimummi maja hoov oli laste kilkeid ning rõõmuhääli täis. Seejärel said kõik kingiks armsad linnumajad, mis siis oma soovi ja tahte järgi sobiva puu külge riputati.

Saabuski mängude aeg. Need said loositud ja mäng läks lahti – igas aianurgas omad ettevõtmised ja sagimist omajagu. Mängud jäid kenasti meie varasalve, mida saame alati vajadusel kasutada.

Õuesõppe hooaja avamine lasteaia staadionil. Foto: Kaisa Tatrik

Õuesõpe on üldiselt meie majas au sees ja rühmad käivad tihti oma tegevusi õuekeskkonnas tegemas, sõltumata aastaajast või ilmast. Me oleme veendumusel, et kõige suurem mõju õues toimuvale ja laste õppimisele õuetegevustes ongi täiskasvanute suhtumisel ja käitumisel. Olles õue minnes ja seal tegutsedes ise aktiivne ja positiivne, on seda ka laps ja ta saab õues askeldamisest positiivse emotsiooni. Samuti on hea tegevuse ja koha planeerimisse kaasata lapsi – seeläbi saame teada, mis lastele huvi pakub ja milline keskkond neile meeldib ning mis motiveerib. Õuesõppekeskkond on kui tohutute võimalustega tegevusruum, meil jääb üle seda ainult sihipäraselt ja targalt kasutada, et sellest maksimum võtta. Õues on võimalik kõiki didaktilisi võimalusi kasutada. Me saame siduda õpet keskkonnateadlikkusega ja kõigi erinevate õppevaldkondadega, mis alushariduse õppekava ette näeb, alustades matemaatikast ja lõpetades muusikaga. Meie lasteaed asub ju nii võrratu koha peal, et oleks patt seda looduse ilu kasutamata jätta!

MARGIT SALUOTSA,
Oravakeste rühma juhtivõpetaja

Kino maale
EelmineOtsimismäng ja metsamatk Kambja lasteaias
JärgmineTõrvandi korvpallil oli väga edukas hooaeg