Maailmakoristuspäev kutsub talgutele üheskoos

474
Maailmakoristuspäev toimub 17. septembril.

Maailmakoristuspäev toimub tänavu viiendat korda. Pea iga septembris toimuva talgupäeva eel tõuseb päevakorda taas küsimus: kui kaua me koristame? Vastuse otsingul jõuame ringiga alati tõsiasjani: koristamine ei muuda maailma puhtaks, vaid kõigest natuke puhtamaks. Koristamine ei lahenda, vaid tuletab meelde.

Selle aasta 17. septembril kutsume kõiki üles andma oma panus. “Talgupäev on üks päev aastas ja imeline võimalus kodumugavustest välja minna ning tegelikku olukorda oma silmaga kaeda,” utsitab kaasmaalasi Eesti koristuse eestvedaja Elike Saviorg. “Eestlane peab end loodusrahvaks: võiksime seda ka praktiseerida. Oleme valmis loodust kasutama: ujuma, marjul käima, rannaliival päevitama, kuid kas loodusele midagi tagasi anname?”.

Kuigi looduses leidub prügi eri suuruses ja vormis, juhime talgulisi märkama pealtnäha väikest prügi ehk suitsukonisid ja pisiplasti. “Eestis jõuab igal aastal loodusesse umbes 84 tonni sigaretikoni filtreid. Need ei lagune bioloogiliselt ning on kaladele ja lindudele surmavad. Vette jõudnud koni võib mürgitada kuni 1000 liitrit vett ja selles sisalduvad mürkained võivad seal püsida kuni 10 aastat,” tuletab Saviorg meelde.

Eestvedajad julgustavad koristuspäevale ka end registreerima, kogumaks statistikat. Seda saab teha kodulehel www.maailmakoristus.ee.

Autor: Laura Vadam, Maailmakoristuspäeva Eesti tiimi kommunikatsioonijuht

Kino maale
EelmineReola Kultuurimajas toimub meeleolukas kontsert
JärgmineVallavalitsuse istungilt 18.08.2022