Piirkonnapolitseinik: „Hämar aeg ajab pikanäpumehed liikvele.“

575
Piirkonnapolitseinik Jüri Nõmm

Kestab aasta pimedaim aeg. Ilmselt ei tule kellelegi üllatusena, et just seda perioodi kipuvad ära kasutama kurjategijad, kes teiste vara himustavad. Need teod on enamjaolt ette kavatsemata, pandud toime võimaluse tekkides ja hetke ajel. Ohtralt on näiteid sellest, et kurikael on autoaknast sisse kiigates märganud laokile jäetud hinnalisi asju ja need siis omastanud. Ka on riskiteguriks see, kui kodu või kõrvalhoone uks jäetakse lukustamata, sest on oht, et keegi kurikael kasutab juhust ja väärtuslik vara vahetab omanikku.

Pimeda aja saabumisega sagenevad ka teated just sellistest juhtumitest, kus omanikupoolne hetkeline lohakus toob kaasa tagajärje, et oma varast jäädakse ilma. Politsei teeb küll kõik endast oleneva kurjategijate tabamiseks, kui halvim on juhtunud, ent seda annab kenasti ka vältida. Kui meil on vara, millest hoolime, siis peaksime seda kaitsma nii, et see meile ka peale pimedat ja pikka sügiskaamost alles jääks.

Kindlusta, et asjad püsivad õige peremehe juures

Oma vara kaitsmisel kehtivad tegelikult lihtsad ja üldtuntud põhimõtted, mille järgimine aitab kindlustada selle, et asjad püsivad õige peremehe juures:

  • Lukusta välisuks ka kodus olles! See võiks olla tavapärane harjumus.
  • Kodust lahkudes või magama heites hoia uksed-aknad suletuna!
  • Oma koju luba vaid usaldusväärseid inimesi. Kodu olgu su kindlus!
  • Märgista esemed, mis sulle kallid ja mida tahad tagasi, kui need peaksid kaotsi minema. Võiksid teha fotosid väärtuslikest tehnika- ja transpordivahenditest, ehetest ja miks mitte ka sinu jaoks emotsionaalselt olulistest esemetest.
  • Kindlusta oma vara võimalike kahjujuhtumite puhuks!
  • Veendu enne kodust/auto juurest lahkumist, et oled teinud kõik endast oleneva oma varahoidmiseks. Jalgrattad, muruniiduk jms on turvalises hoiupaigas, auto võtmevaba pult vutlaris, dokumendid ja sularaha ära pandult õiges kohas jne.
  • Võta sügisel suvekodust lahkudes väärtuslik kaasa. Tee naabritega kokkulepe, et nad hoiaksid su äraoleku ajal ka sinu suvekodul silma peal.
  • Kogukonnas luuakse turvatunnet ühiselt. Tea oma naabreid, nende käitumisharjumusi. Luua võiks oma naabrusvalve piirkonna. Hea läbisaamine naabritega võib tagada parima kaitse soovimatute külaliste vastu.
  • Vajaduse korral paigalda valveseadmed või kasuta turvafirma teenuseid!
  • Teavita hädaabinumbril 112 või informeeri oma piirkonnapolitseinikku kahtlase käitumisega inimestest oma koduümbruses, jäta meelde/kirjuta üles kahtlustäratavate masinate numbreid.
  • Lisaks mõtle, kuidas kaitsed oma isiklikke asju kodust väljaspool liikudes!

Hooli, märka ja tegutse enne, kui on liiga hilja!

Jüri Nõmm
piirkonnapolitseinik
tel 5883 7299
e-post jyri.nomm@politsei.ee

Kino maale
EelmineTunnustamiskonkursil Hea Tegu 2022 tänati ja tunnustati
JärgmineJõhvi–Tartu–Valga maantee Tartu–Nõo lõigu ümberehitamisest