Tõrvandi raamatukogus alustas tegevust raamatuklubi

569
Tõrvandi raamatukogu. Foto: Katre Ilmjärv

Raamatuklubi esimesel kohtumisel oli väga huvitav vestlusring, kus kõik said rääkida oma lugemusest ja lugemis elamustest. Selgus, et esimesed raamatuklubiga liitunud huvilised on tõelised lugemisfännid, kes neelavad raamatuid kiiremini kui tavalugeja. Oma lugemuse järje peal hoidmiseks on Anu Altement juba aastaid pidanud lugemispäevikut, kuhu märgib üles kõik aastate jooksul loetud raamatud ja loetu sisukokkuvõtte. Merike Vestmann aga on endale võtnud eesmärgiks lugeda aasta jooksul läbi sada raamatut. Tema kasutab loetud ja lugemata raamatute jaoks vastavat äppi, et saada niimoodi paremat ülevaadet loetu üle.

Leppisime kokku, et raamatuklubi kokkusaamised hakkavad toimuma iga kuu teisel neljapäeval kell 18 Tõrvandi raamatukogus. Iga kord valib üks raamatuklubi liige välja ühe teose, mille üle siis järgmisel kokkusaamisel koos vestelda ja arutada.

Esimeseks lugemiseks sai valitud A.H. Tammsaare nimelise 45. kirjanduspreemia (2022) võitja Kai Aareleidi teos „Vaikne ookean“. See on kirjaniku kolmas romaan. Varem on tema sulest ilmunud „Vene veri“ ja „Linnade põletamine“.

Teose pealkiri „Vaikne ookean“ on romaanis unistuste paiga sümbol, kuhu üritatakse jõuda nii füüsiliselt kui vaimselt, mis tähendab et ka lähedaste inimeste vahel võib olla suur sõnadeta Vaikne ookean, mille kallastel raamatu tegelased elavad. Romaanis keskendutakse kolme põlvkonna naiste armastuslugudele, kus hüpatakse pidevalt mitme ajastu vahe. Algul võib selline hüplemine ajastute ja erinevate tegelaste vahel tunduda häiriv, kuid väga ruttu muutub raamatu lugemine väga nauditavaks. Kiht kihi haaval tulevad välja saladused, mida tegelased on kaua enda teada hoidnud. Romaani lugedes tekib küsimus: „Mis on armastus?“ Lugedes saame ka vastuseid küsimusele: „Armastus on nii isemoodi … Need püsivad nii erinevatel asjadel. Ja ikka püsivad“ või „Suuri armastusi võib elus olla rohkem kui üks. Kõige tähtsam on ise ellu jääda. Ennast uuesti üles ehitada. Sinu kodu oled sina ise, ei keegi muu. Isegi mitte sinu laps“.

Kui sul tekkis nüüd huvi meiega liituda, siis sul on see võimalus juba 12. jaanuaril, mil raamatuklubi seltskond asub Tõrvandi raamatukogus kell 18 lahkama Hanif Kureishi kaheksandat romaani „Eimiski“, mille ta kirjutas 2017. aastal. Eesti keelde on romaani tõlkinud Triin Tael. Tuntuks sai Kureishi oma debüütromaaniga „Äärelinna Buddha“, kirjutatud 1990. aastal. BBC tegi raamatu ainetel ka teleseriaali.

Kersti Ernits
Ülenurme raamatukogu hoidja

Kino maale
EelmineAasta 2022 Kambja vallas
JärgmineVallavolikogu andis vallavalitsusele ülesandeks valmistada ette Tõrvandi Kooli uus ehitushange