Tõrvandi raamatukogu pidas 75. sünnipäeva

340
Etendus. Laval noormees teotumas raamaturiiulile, esiplaanil tõukeratas ja tööriistakohver. Keskel seismas maani ulatuva patsi ja rattakiivriga neiu. Tema kõrval seljaga pealambiga pintsakut kandev põlvele laskunud ja käsi taevasse tõstev noormees. Teisel raamaturiiulil istub diaaraga neiu tolmupühkimislapiga.
Põnev ja lustakas näidend „Marakratt ja kesköine raamatukogu“ oli sünnipäevakingiks raamatukogusõpradele ning kõikidele vallakodanikele. Foto: Katre Ilmjärv

2021. aasta suvel kohtusid Tõrvandi raamatukogu/lasteaia majas kolm kultuurisõpra – Katre Tõrvandi raamatukogust, Kristi Kambja vallavalitsusest ja Kristo Miksteatrist. Kultuurist saab ja võib rääkida tunde. Meie jõudsime seekord ideeni, et Tõrvandi raamatukogu juubelit võiks tähistada natuke teisiti kui varem ning tekkis mõte teha seda kogupereetendusega raamatutest ja raamatukogust.

Minu esmaseks ülesandeks sai leida hea sulega inimene, kes kirjutaks meie näidendile teksti. Pöördusin ettepanekuga kirjanik Lauri Räppi poole ja minu suureks heameeleks, aga ka meeldivaks üllatuseks oli Lauri kohe nõus. Saime taas kõik kokku, mõtted said kirja ja plaanid paika pandud. Lauri kirjutas üsna kiiresti põneva ja lustaka näidendi „Marakratt ja kesköine raamatukogu“. Lugu räägib ühest marakratist, kes jääb pooljuhuslikult ööseks raamatukokku. Poisil hakkab seal igav ja ta korraldab raamatute hulgas korraliku segaduse. Selle tulemusena ilmuvad välja tegelased, kes on justkui tavalised inimesed oma vigade ja voorustega, ent ometi sarnanevad hämmastaval moel tuntud raamatutegelastega. Nagu selgub, pole mitte miski nii, nagu näib.

Näidend sai lavastaja Kristo Tootsi käe all lavaküpseks 2023. aasta jaanuaris ning seda mängiti suure menuga kaks korda Reola kultuurimajas ning kaks korda Kambja kultuurikeskuses.

Laval olid näitlejad Anne-Mai Tevahi, Kaia Skoblov, Mathias Ausmeel ja Ken Rüütel. Kunstnikutöö tegi Maarja Meeru, muusikalise kujunduse Ardo Ran Varres. Lisaks kõlasid võrratult Mari Kalkuni sisselauldud uneloits Anne-Mai Tevahi imelistele sõnadele ja lauluke Lauri Räppi kirjutatud riimidele.

Lauri Räpp kirjutas pärast esietendust oma Facebooki-lehel: „Kõik see kokku on palju suurem, kui mahtus ühte mu pisikesse unistusse. Olen õnnega koos. Tõesti olen. Sest selliseid hetki koos nende inimestega, kes laval ja lava taga, pole võimalik ette kujutada ja seda tunnet ei saa välja mõelda. Mõelda vaid. See kõik sai võimalikuks tänu raamatukogutädile. Tean, et see sõna talle ei meeldi, aga aitäh Tõrvandi raamatukogu hingele – Katrele, kes mingil seletamatul põhjusel just nimelt minu poole ühe hullumeelse ideega pöördus. Mõelda vaid, kui väikestest asjadest võib sündida suuri imesid!“

Etendus oli sünnipäevakingiks raamatukogusõpradele ning kõikidele vallakodanikele.

Palju õnne, Tõrvandi raamatukogu, 75. ja Kambja vald 5. sünnipäeva puhul!

Katre Ilmjärv
Tõrvandi raamatukogu direktor

Kino maale
EelmineAitame nii palju, kui suudame ja saame
JärgmineAuhinnatud rändnäitus „Hirmus armas nahkhiir“ tuleb Põllumajandusmuuseumisse