„Igas ladvas laululindu“

343
GALERII: Tähelindude kontsert „Igas ladvas laululindu“ 09.03.2024. Fotod: Regina Fluss

Tsirgupäev, 9.märts on päev, mil rahvakalendri järgi keeravad 40 lindu nokad suve poole ja alustavad rännet koju. Seega oli just sellel päeval sobilik koguneda Kambja Ignatsi Jaagu Kooli pärimusrühma Tähelinnud sünnipäevapeole „Igas ladvas laululindu“.

40 rõõmsat tähelinnukest on üles astunud nii Tartus kui Tallinnas, aga varem polnud kohalikus kogukonnas suuremaid esinemisi tehtud. Kui täitus Marika Lehiste juhendamise all kooli pärimus- ja folkloorirühmade algusest 25. tegevusaasta, oligi õige aeg Kambja rahvast rõõmustada ühe suure peoga. Pärimusmaastikul on Tähelindude koosseis juba väga tuntud.

Külalisi tuli kokku lähemalt ja kaugemalt

Nagu ühele suurele peole kohane, tuli kokku külalisi lähemalt ja kaugemalt. Laulu ja tantsu lõid kaasa meie sõbrad – Unipihast Päevakene ja Tartust folkloorirühma Maatasa noortegrupp Kapten Trumm. Õnnitlusi tulid jagama Eesti Rahvakultuuri Keskus, Eesti Folkloorinõukogu, Eesti Kultuuriseltside Ühendus, Kambja Kultuur ja Sport esindus, Kuuste Kool ,Kambja Ignatsi Jaagu Kooli pere ja kogukonnaliikmed.

Tähelinnud esitasid oma aegade jooksul selgeks õpitud pärimusmuusikat Eesti erinevatest paikadest, jagasid pildiseeriat suurematest etteastumistest ning tänati nii tähelinnukesi kui nende toetajaid. Isegi ühe vimka viskasid Tähelinnud, kui näitasid publikule jauramit, küsides, kas keegi teab, mis pilliga tegu. „Jauram!“, kõlas vastuseks. Vimka seisneski selles, et esimesena õigesti vastanu kutsuti koos ansambliga lavale „Imeliku valssi“ mängima ja rütm sobis ideaalselt. Kontsert oli väga meeleolukas, täis rõõmsaid nägusid ning publik lõi kaasa tantsides ja lauldes. See ongi ühele esinejale kõige suurem tänu.

Tähelinnud omandavad uusi lugusid justkui linnulennult

Tähelindude nime all on Kambja Ignatsi Jaagu Kooli õpilased koos pärimust, pillimängu ja laulu õppinud 9 aastat. Kui vanemad tähelinnukesed pesast välja lendavad, tulevad nooremad asemele. Aga mängurõõm ja -lust jääb samaks! Ikka ja jälle paneb imetlema Tähelindude võime proovisaalis uusi lugusid justkui linnulennult omandada. Tegelikkuses käib sinna juurde ikka raske töö, on ju vaja selgeks õppida kõik duurid ning kandled, ukuleled, kitarrid ja löökriistad omavahel kenasti kõlama saada. Lisaks sellele veel samal ajal laulda ja tantsida. Nagu üks külalistest iseloomustas õigesti: „Küll need Tähelinnud ikka säravad kui tähed ja laulavad kui linnukesed!“

Vesteldes 9 aastat Tähelindudes mänginud õpilasega, sain järgmisi kommentaare rühma tegevuse kohta: „Meil on olnud väga tore üle Eesti esinemas käia. Lõpetan kevadel kooli, kuid tahan ka edaspidi tähelind olla – enne esinemist käin proovis, õpin kähku lood selgeks ja olen kontserdil olemas, kitarr käes.“

Lendu tiibadesse armsad Tähelinnud ja ootame teilt ikka lõbusaid esitusi nii Kambjas kui kaugemal!

Piret Petolai

Kino maale
EelmineLõuna-Eesti KOV kriisikomisjonide liikmed arutlesid kogukonna teemadel
JärgmineLühiülevaade 2024. aasta vallaeelarvest