2.9 C
Kambja
Laupäev, 11.05.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivSibulaid ja siirupit, küünlaid ja kosmeetikat&

Sibulaid ja siirupit, küünlaid ja kosmeetikat&

Kaupa igale maitsele: Jõululaadalt võis osta ihu-, hinge- ja vaimutoitu, mille seas oli nii käsitööd kui tehasetoodangut. Foto: Pille Tammelan

  

Teisel advendil toimus Kambjas traditsiooniline jõululaat. Oma kaupa olid pakkuma tulnud paarkümmend müüjat.

Lettidelt võis leida kaupa nii põske pistmiseks kui kingitusteks kuuse alla. Sai osta põdralihavorst ning konserve põdra- ja metsealihast. Kohal olid meemüüjaid nii Kambjast kui Elvast.

Peipsiäärest oli kohal sibula-küüslaugu müüja. Kui kellelgi puudus veel kingiidee, siis selle leti ääres torkas see kohe pähe – miks mitte kinkida sibulaid, mis pakitud vahvasse linasesse kinkekotti või kenasse laastukorvi.

Kõrvallett oli täis huvitavat loodussõbralikke kaupa. Leida võis astelpaju marmelaadi, saialille siirupit, kuusevõrse siirupit, köhamixi, astelpajuõli, astelpaju siirupit ja palju muud tervislikku. Kõiki neid siirupeid ja marmelaade oli võimalik kohapeal maitsta. Samuti polnud müüja kade jagama õpetussõnu, kuidas kodus kõiki neid ravivahendeid ise teha saab. Müüjaga juttu puhudes selgus suure üllatusena, et need astelpajud oma kasvatatud meie oma vallas Pulli külas.

Kambja Pereklubi liikmed müüsid omatehtud piparkooke, muffineid, postkaartekaarte ja jõulupärgi – koguti raha, et toetada üht tublit Kambja põhikooli õpilast.

Jõululaadale sobilikult olid müügil villased sallid, kindad, sokid, mütsid ja kampsunid.

Pikk-pikk lauatäis kaupa ootas ostma neid, kel huvi Venemaal toodetud kosmeetika ja hügieeniarvete vastu. Laias valikus oli poistele mänguautosid ja tüdrukutele patsikumme, juukseklambreid, peavõrusid ja rahakotte.

Kambja kooli õpilased müüsid enda valmistatud linnusöögimaju, lõikulaudu, postkaarte ja piparkooke.

Jahi- ja kalameestel oli võimalus osta sooje talveriideid või koguni vilte, et metsas mütates või jääl kalastades külm põue ei poeks. Müügil olid ka meie praegusele porisele ilmastikule sobivad jalanõud – kalossid.

Nüüd, kui külm talv tulekul, kulub paljudele soe tekk või kohev padi marjaks ära. Valida oli nii ühevärvilisi kui ka vallatute piltidega tekke. Laadalt ostetud tekke ja patju oli hea ja mugav lähedale koju viia.

Laadalt sai osta ka jõuluseadeid ja muid jõulumeelolu loomiseks sobivaid kaunistusi nii koju kui kontorisse.

Pauluse kogudus müüs armsaid ingleid kuusele riputamiseks, küünlaid, jõulukaarte, kalendermärkmike ja piibleid.

Loodustoodete letilt võis leida nii küüslaugutablette, nohurohtu kui mitmeid muid vahendeid haiguste eemale peletamiseks.

Noortekeskus sättis üles pika laua, millel olid pliiatsid, paberid, liimituubid ja kullakarvalised kaunistused. Neist said lapsed valmistada juhendaja käe all vahvaid jõulukaarte.

Loodetavasti leidis iga laadaline nii endale, kui ka jõuluvana kingikotti pistmiseks midagi sobilikku. Kes kohal ei käinud, peab seda meeldivat õhkkonda ja meeleolu järgmise aastani ootama.

Täname kõiki müüjaid, laadalisi ja muidu huvilisi.

Kohtumiseni järgmisel jõululaadal aastal 2008. Ilusat jõuluaega!

Kultuuritöötaja Pille Tammelan

Loetumad