8.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivHooletu suitsetamine ja suitsuanduri puudumine tõstavad tulesurmade skoori

Hooletu suitsetamine ja suitsuanduri puudumine tõstavad tulesurmade skoori

Tänavu on Lõuna-Eestis toimunud juba 12 ohvritega lõppenud tulekahju, milles on hukkunud 14 inimest. Kogu riigis on hukkunuid juba 34. Enamiku traagiliselt lõppenud tulekahjude põhjus on hooletu suitsetamine. Täna varahommikune tulekahju Jõgevamaal Palal tõi sellele taas lisa.

Lõuna-Eesti Päästekeskuse direktori Margo Klaose sõnul ei ole nende õnnetuste ohvrite vältimiseks tarvis isegi tagantjärele tarkust: “Suitsupakki avades peab inimene mõistma, et sigareti puhul on tegemist lahtise tulega. Suitsukoni hoolikas kustutamine ei ole midagi keerulist, ometi ei mõtle suitsetajad selle peale, et tubakas on loodud põlema.”

Klaos lisas, et on äärmiselt kahetsusväärne, kui hooletult suhtutakse sellesse, et toas suitsetamine võib saatuslikuks saada ka teistele pereliikmetele ja naabritele. Päästekeskuse poole pöördutakse sageli murega, milles avaldatakse kartust, et naabrite eluviisid võivad majas tulekahju põhjustada. Paraku saavad päästjad kontrollida vaid normidega reguleeritud ehituslike nõuete täitmist – kedagi eluviisi muutma sundida neil võimalusi pole.

Suitsuandur on väike seade, mis hoiatab varakult ja valjult tekkinud põlengust, et inimestel oleks võimalus eluga pääseda. Järgmise aasta 1. juulil muutub suitsuandur kohustuslikuks. Viimaste aastate statistika näitab, et selle kuupäeva saabumiseni võib tulekahjudes elu kaotada veel umbes 150 inimest. Oma kodu kaitsmisega ei peaks seega asjatult viivitama. Lõuna-Eesti Päästekeskus annab maksimumi nende inimeste abistamiseks, kes vajavad kõrvalist tuge, et oma kodu tuleohutuse parandamiseks nõu saada, ning keda on tarvis suitsuanduri paigaldamisel aidata.

Evelin Uibokand
Lõuna-Eesti Päästekeskus
avalike suhete büroo juhataja

Loetumad