-1.2 C
Kambja
Teisipäev, 19.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja vabatahtlik tuletõrje on tegutsenud juba 80 aastat

Kambja vabatahtlik tuletõrje on tegutsenud juba 80 aastat

Kambjas peeti pühapäeval kohaliku tuletõrje 80. aastapäeva. Juba keskpäeval võis kuulda alevikus puhkpillimuusikat. Nimelt oli tähtsa päeva puhuks päästesõiduki platvormil koha sisse võtnud Kalev Laanesaare juhitav orkester, mis mööda asulat sõites rahvast Kambja tuletõrje aastapäevale kutsus.

Üritus algas piduliku koosolekuga Kambja kultuurikeskuse saalis. Kambja vallavanem Ivar Tedrema rääkis Kambja kohaliku päästeüksuse elust-olust ning rõhutas üksuse vajalikkust olukorras, kus riik on muutumas aina õhukesemaks ja päästeameti komandosid ja päästjate arvu pidevalt vähendatakse. Ka on olukordi, kus päästeameti komandod on nii hõivatud olnud, et just kohalik vabatahtlik üksus on nii mõnegi maja tulest päästnud. Suure osa vabatahtlike tööst hõivavad kulupõlengud.

Kambja vabatahtliku päästeüksuse pealik Jüri Toomiste tegi ettekande kohaliku tuletõrje ajaloost.

Kambja valla vabatahtlik tuletõrje ühing asutati 1928. a augustis. Esimeheks sai Evald Virkus, sekretäriks Julius Ennist, revisjoni komisjoni esimeheks Hendrik Olberg. Ühingu kümnendaks aastapäevaks kuulus tegevliikmetena ühingusse 124 meest, 48 naist ja 16 noort, toetajaliikmeid oli 10. Ühingul oli üks mootorprits, kaks käsipritsi ja veoauto Schervolett.

Tänaseks päevaks on meeskonna suuruseks seitse inimest. Komando on varustatud päästeautodega ZIL-131 ja GAZ-66 ning paakautoga ZIL-130. Nimetatud sõidukid on hea läbivusega, mis tuleb kasuks just maastikutulekahjude kustutamisel ja rasketes ilmaoludes.

Kohal olid ka päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu ning Lõuna-Eesti päästekeskuse päästetöödeteenistuse juhi asetäitja Riho Sõmermaa. Nii endised kui praegused vabatahtlikud said päästeameti esindajailt ning Kambja vallalt tänukirjad.

Päev jätkus tuletõrje võistlusega. Osavõtjaid oli seda puhku igast vanusest ja soost, kuid naised ja lapsed jäid tugevasse ülekaalu. Samuti toimus tuletõrjetehnika väljanäitus. Lisaks kohaliku komando sõidukitele olid kohal ka päästeameti Tõrvandi komando uue päästeautoga MAN, paakautoga Scania ning Tartu keskkomando tõstukautoga Scania-Bronto ja mitmeotstarbelise veok-puksiiriga Volvo.

Külalistele jagati hernesuppi ja tuletati meelde, et kodudes peavad olemad suitsuandurid, vinguandurid ning tulekustutusballoonid. Samuti on päramine aeg teha korda küttekolded ning pühkida korstnad.

Heigo Mägi
Koduvald online

3 päästeautot
Foto: Heigo Mägi

Loetumad