Naabervalla kardikeskus

1990

Naabervallal Kastrel on mootori- ja kiirusehuvilistele head uudised – Lange motokeskuse kardirada avas seoses kevadilmade saabumisega uksed. Motokeskuse eestvedaja Lauri Roosiorg vastas enim huvi pakkuvatele rajaga seonduvatele küsimustele.

Kagu-Eesti ainus ja Lõuna-Eesti suurim kardirada on lõpuks avatud. Kuidas on möödunud teie esimesed tööpäevad?

Tõsi, rada on avatud ja tundub, et lisaks meie keskuse inimestele ootasid avamist ka Tartu ja selle lähivaldade elanikud. Hea meelega oleksime uksed avanud juba aprilli alguses, ent kevadised ilmaolud olid heitlikud.

Levib kuuldus, et huvi teie raja vastu on suur. Kas kõik on oodatud sõitma?

Just, kõik on oodatud sõitma. Meie kardikeskuses saab sõita nii hobikartidega kui ka isiklike võistluskartidega ning sõitma on oodatud nii mehed, naised kui ka lapsed. Laste jaoks oleme ostnud viis spetsiaalset karti, millel on rooli ja istme vaheline vahemaa väiksem. Omapäi lubame sõitma kooliealised lapsed, väiksemad saavad sõitmist kogeda paariskardiga oma vanema kõrval. Korraga laseme rajale sõitma 10 karti ning üks sõidusessioon kestab 10 minutit. See on päris väsitav!

Kui palju oskusi eeldab kardiga sõitmine?

Hobikartidega sõitmine ei nõua eelnevat kogemust. Lihtsalt tuleks enda oskusi hinnata ja vajadusel valida väiksema võimsusega rendikart. Kindlasti on autojuhilubade omanikel väike eelis roolikeeramise kogemuse tõttu.

Olete öelnud, et Lange kardirajal hakatakse korraldama ka tiitlivõistlusi. Millal saab lisaks motokrossile ka kartide kihutamisele kaasa elada?

Kardirada on 1015 meetrit pikk ning 9 meetrit lai – see tähendab, et siin võib tõesti pidada nii Eesti kui ka Euroopa meistrivõistlusi. Kardiliidu praeguse kalendri järgi toimub Eesti meistrivõistluste 3. etapp 16. juunil siin, Lange rajal.

Kuna Tartu ümbruses pole sõitmisvõimalusi varem olnud, kas mõni meie kandi sportlane seal üldse üles astub?

Eesti meistrivõistluste stardinimekirja me veel ei tea, ent Tartu kandist on sirgunud näiteks Gregor Jeets. Samuti on kardisõidu poolest tuntud perekonnad Sei, Tamm ja Reinaste. Kui võrrelda kardisõitu motokrossi või veemotospordiga, siis tõesti, üleliia palju kardisõiduga tegelevaid sportlasi ei tundu Kagu- ja Lõuna-Eestis olevat.

Loodan väga, et raja ehitamine siia Langele annab hoogu ka meie piirkonna kardisportlaste järelkasvule. Meil on pooleli ka läbirääkimised kardikooli alustamise osas, kuhu ootaksime noori huvilisi. N-ö mitteprofessionaalsetele sportlastele on Eesti Kardiliit loonud lausa eraldi sarja „Talendid rajale“, mis juba sel aastal ka ühe etapina Langel toimub.

HELEN KAJU

Kino maale
EelmineTartumaa suvemängud 2018
JärgmineFC Ülenurme mängija saadab jalgpalli MM finaalmängul staari väljakule