Kambja Lüüra helises taas

1066

7. aprillil oli Kambja kultuurikeskuse mahendatud valgusega saal taas rahvarohke. Laudade ümber istusid enamuses naised, gruppide kaupa üsna ühtmoodi riideski. Toimus Lõuna–Eesti naisansamblite kevadkontsert Kambja Lüüra. Sellekevadisel kokkusaamisel kõlises laululüüra juba kaheteistkümnendat korda.

Kultuurikeskuse juhataja Saidi Tammeorg ütles teemakohase sissejuhatuse ja juba läkski laulmiseks. Nauditava avalöögi laulupärastlõunale tegi Kambja naisansambel Lüüra, keda on pikki aastaid juhendanud Anu Ird.

Teinegi kevadkontserdil vahvasti esinenu tegutseb meie vallas – Reola kultuurimaja naisansambel SO-LE, keda juhendab Ülle Parts. Veel esinesid kontserdil Alatskivi naisansambel Made Ritsingu juhatusel, Heli Kiho juhendatav Melliste naisansambel Pihlakobar. Kaugemalt olid kohale tulnud Eda Hirsoni juhendatav Antsla naisansambel ning Misso naisansambel Aleaa Ain Tarro juhatusel.

Nagu aastaajale ja tundliku meelega õrnemale sugupoolele loomuomane, oli enamuse esitatud laulude teemaks ikka kevad, armastus, isamaa. Välja on kujunenud ja kokku on lepitud, et Kambja Lüüra pole võistulaulmine, vaid lahe kohtumispidu, kus saab ennast näidata ja teiste kollektiividega tutvuda ning sõprussidemeid luua. Ka seekordne kokkusaamine oli üks mõnusas õhkkonnas veedetud pärastlõuna, milles puudus õhus hõljuv ärevus pingeritta sättimise pärast. Alati ongi tore jälgida esinejaid, kes astuvad rahva ette rõõmsasti ning esinevad naudingu ja publikuni kanduva häämeelega.

Kuivõrd tegemist naisansamblite lauluga, siis olid korraldajad kutsunud sündmusele kõlavärvi lisama ning teistlaadse meelelahutusega meeli ergutama ka meesesinejaid. Põlva maakonnast Ruusalt pärinev meeste showtantsurühm Nõtked ja Karvased pakkus publikule oma muhedalt kompleksivabade etteastumistega nii kaasaelamisrõõmu kui võimalust südamest ja vabastavalt naeru lagistada. Meesansambel Hauka Vägevad Antslast tuli saalisolijate ette klassikalisema laulukavaga ja needki härrased võeti vastu sooja aplausiga.

Kõigi esinejate juhendajatele olid kingituseks toredad kangastelgedel kootud kattega padjad, mille valmistajaks Vana-Kuuste naisseltsi kangakudujad.

Et kokkutulnuil oleks kõigiti mõnus ümber laua istuda ja ladusasti juttu puhuda, oli Haava kõrts hoolitsenud suupärase lauakatte eest. Helitehnika eest öeldi tänusõnad Ülle Sillamäele ja helitehnik Aarne Laanistele, korraldust toetasid Kambja vald, Rahvakultuuri Keskus ja Kultuurkapital.

Oli mõnus ja koduselt armas pärastlõuna. Aitäh, Saidi Tammeorg ja kultuurikeskuse meeskond!

MAIRE HENNO

Kino maale
EelmineKümnes Tartumaa tantsupäev
JärgmineÜlenurme muusikakoolis