Mida õppisin kogukonnapraktikandina?

298
Mängud Tõrvandi pere- ja noortekeskuses. Foto: Annabrit Tätte

MTÜ Õnnemaale sattusin nii, et läbisin koolis kogukonnapraktika kursust ning pidin leidma ühe vabaühenduse, kust saaksin tegevuskogemusi. Valisin selleks kohaks Õnnemaa ning ei pidanud pettuma, sest sealsed inimesed on kõik väga sõbralikud ja abivalmid.

Kohtusime Ülenurme pere- ja noortekeskuses Õnnemaa juhataja Kersti Leisiga. Arutelu tulemusena otsustasin läbi viia ühe päeva, mille teemaks oli liikumine koos mänguliste tegevustega. Korraldasin 24. oktoobril noortekeskuses koolivaheaja programmi „Tulge mängima ja liikuma“, milles osales 15–20 noort. Üritus leidis aset Tõrvandi pere- ja noortekeskusese ruumides, kus korraldasin erinevaid tegevusi.

Tegime noortega „Marshmallow challenge’it“ – noortele oli antud 15 minutit aega, mille jooksul oli ülesandeks spagettidest, teibist ja viiest nöörijupist torni ehitamine ning sinna  otsa vahukommi panemine. Torn pidi seisma 30 sekundit. Ülejäänud mängud olid pigem sportlikumad. Noored mängisid „Kalameest“, „Silgud ritta üks, kaks, kolm“, „Kindluse vallutamist“ jne.

Ürituse kestuseks oli kaks tundi ning selle aja sees said osalejad nii süüa kui ka juua. Noored jäid enda sõnul mängudega rahule ning mulle meeldis väga nendega koostööd teha. Üks poiss ütles lausa, et tahab ka koolis tehnoloogia õpetajale ettepaneku teha „Marshmallow challenge’i“ mängimiseks.

MTÜ Õnnemaal olles õppisin ürituste korraldamise kohta järgmist:

oluline on idee – teema, millest oled ise tõeliselt huvitatud;

tuleb olla kindel selles, mida soovid sooritada;

oma ideede elluviimiseks on vajalik põhjalik eelnev planeerimine;

planeerimise käigus saab vastused küsimustele, mis aitavad paremini jõuda hea tulemuseni – millal ja kus on toimumiskoht, kellele ja mis vanusegrupile suunatud, mis on ürituse eesmärk ja sealsed tegevused, milliseid ettevalmistusi on selleks kindlasti vaja teha jne;

kui kõik on läbi mõeldud, siis ole julge ja naudi, mida teed, ning üritus õnnestub!

Annabrit Tätte
Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumi õpilane

Kino maale
EelmineÕnnemaa noortekeskuses sündis noorteaktiiv
JärgmineKambja pere- ja noortekeskuse halloween’i-nädal