Kuidas Külitsel rõõmsat külapäeva peeti

208

19. augustil toimus Külitse aedlinnas külapäev. Sai joosta, palli taguda, suppi süüa, kirivöid kududa, meisterdada, kooki teha, Lonitseera-nimelist bändi kuulata ja õhtu lõpuks meie küla naise Lia Laatsiga peaosas „Siin me oleme“ filmi vaadata. Päeval osales kokku umbes 200 Külitsega seotud inimest.

Külitse külapäev algas Ropka järve tagumises rannas, kus juba hommikul võtsid lapsed mõõtu spordiplatsil ja suured ümber järve jooksmises. Kõige kiiremate jalgadega olid Patrick (väike ring 1:05) ja Toomas Kalmus (suur ring 9:49). Pärast jooksmist peeti maha korralik jalgpallilahing, millele järgnes lõunasöök ja puhkus igaühe enda kodus.

Kell 17 saadi uuesti rannas kokku. Kristiina Härm oli lastele ette valmistanud traktori tirimise võistluse, täpsus- ja kiirusmängud. Lasteala teine pool toimus Lia Laatsi endise kodutalu õuel, Järve põik 5 aias, kus tehti koos kolm suurt küpsisetorti, söödi oma kätega puhastatud ja kaunilt serveeritud juurvilju ning muidugi ei puudunud põliste tammede alt puutöö meistriklass. Samal ajal said täiskasvanud panna proovile oma teadmiseid kirivöödest ning moodustati Külitse esimene kirivööde meisterdamise klubi.

Õhtu edenedes toodi letti supid, koogid, pirukad, kuid söömisega samal ajal sai osa võtta õnneloosist, mille peaauhinnaks olid väärtuslikud piletid Maarjamaa filharmoonikute kontserdile. Püüti, mis püüti – ikka jäi peaauhind peaaegu viimaseks, seega oli elevust oi kui pikalt. Järgmiseks aastaks on sihiks vähemalt 100 paki kogumine, sest meie rahvas armastab oma õnne katsumist just sellisel lihtsal ja meeleolukal moel.

Lonitseera, kes end kella 20st lavalaudadele sättis, on tuntud bänd presidendi vastuvõtult ja loomulikult ka raadiost. Oma suurimat hitti „Nikolai“, kus peategelane Nikolai tahab maalida üht neiut, kuid too elab Külitses (ei tea, miks see peaks takistav tegur maalimisel olema, eks), esitas bänd suisa kaks korda.

Pärast bändi kerisime lahti filmilindi ja vaatasime koos filmiklassikat „Siin me oleme“, mille Külitse rahvas oli nädal varem Facebooki grupis kolme Lia Laatsi filmi seast välja valinud.

Ehk üks toredamaid hetki kogu õhtu jooksul oligi Külitse koori moodustumine filmis kõlanud laulude kaasalaulmiseks (Kas vana arm ka roostetab? Ei ta roosteta!).

Külitse külapäeva vedas eest Külitse Kultuuriklubi ja tegevusi toetas Kambja vald. Suur aitäh kõigile Külitse sõpradele, uued kohtumised ei lase end loodetavasti kaua oodata!

Maarja Ülper
Külitse elanik

Kino maale
EelmineToimus Tõrvandi taaskasutuslaat, kus oli kohal rekordiline arv müüjaid
JärgmineKuni Su küla veel elab…