Kuni Su küla veel elab…

281
Nõo kihelkonna XXI külade mängudel osales Külitse kahe võistkonnaga. Foto: Marilis Saluäär

Nõo kihelkonna külade mängudest on saanud meeleolukas ühistegevus, mis on elujõulisena vastu pidanud juba üle 20 aasta.

Käesoleva aasta 5. augustil toimusid Nõo kihelkonna külade mängud juba XXI korda, sel korral Nõgiaru külas Nõo vallas. Võidukarika viis endaga koju Külitse II võistkond, 2. koha saavutasid Meeri Vanad ja auväärt 3. koht läks Nõgiaru külale. Külitse võitis viimati külade mängud 2011. aastal.

Sel aastal olid võistlemas neli küla kokku kuue võistkonnaga: Kolga, Nõgiaru, Meeri ja Külitse – viimased kaks küla kahe võistkonnaga. Kuigi osalejate arv oli varasemate aastatega võrreldes veidi tagasihoidlikum, ei puudunud võitlushimu ja põnevus. Seekord võeti mõõtu kuuel alal: teatejooksus, discolf’is, pimeotsingul, viguriga korvpallis, mõttemadinas ja omavalmistatud vibudega laskmises. Vaatajate ja kaasaelajate jaoks oli kindlasti kõige lõbusam pimeotsing. Iga võistkonna ühel liikmel blokeeriti nägemist puhviga. Pimesikk pidi piiratud alal oma tiimi häälekal juhendamisel üles leidma ja kokku korjama erinevad esemed. Osalejate seas osutus kõige populaarsemaks alaks vibu meisterdamine ja laskmine. Isetehtud vibust lastes tuli võimalikult paljude nooltega tabada märklauda. Isikupärase vibu meisterdamiseks sai kasutada kirvest, nuga, saagi, nööri, teipi ja pajuoksi – ja sellest täiesti piisas.

Külitse tunneb uhkust ja lubab järgmisel aastal mängud korraldada nagu võitja ikka.

Nõo kihelkonna külad, olge järgmisel aastal valmis ja astuge ette: Pangodi, Laane, Soinaste, Virulase, Külitse, Läti, Täsvere, Sulu, Oomiste, Unipiha, Tamsa, Altmäe, Uuta, Sassi, Ketneri, Kääni, Meeri, Keeri, Nõgiaru, Aiamaa, Laguja, Järiste, Luke, Voika, Kolga, Etsaste, Enno, Illi, Vissi, Teilma, Karijärve, Mälgi, Vahessaare, Metsalaane, Külaaseme, Mäeotsa, Poole, Rõhu, Pihva, Rahinge, Kandiküla ja Tüki küla.

Pealtvaatajate ja kaasaelajate jaoks kindlasti kõige lõbusam pimeotsing. Foto: Nõo Vallavalitsus

Teie kihelkond vajab Teid!

Iga küla on esindusvõistkonnaga osalema oodatud. Nõo kihelkonna külade mängud on palju enamat kui võistlus – see on võimalus üksteisega lähemalt tuttavaks saada, kohtuda vanade sõpradega, saada kogemusi, õppida midagi uut ning tugevdada kogukonnatunnet.

Miks kihelkonnamängud toimuvad?

2003. aastal otsustasid Nõo valla spordielu korraldajaid ja sporditegijaid hakata korraldama külade mänge. Kolmas külade mäng andis kinnitust alustatud traditsiooni järjepidevusest. Tartu Maaspordiliidu poolt välja pandud rändkarikas oli võitjale suur tunnustus ning määras järgmise aasta mängude korraldaja. 2005. aastal kuulutati mängude võitja initsiatiivil külade mängud Nõo kihelkonna külade mängudeks – eesmärgiks laiendada sõpruskonda ja anda võimalus koos lustida veel suuremale rahvahulgale.

Võidukarika viis endaga koju Külitse II võistkond. Foto: Marilis Saluäär

Ajaloohuvilistele

Kirikukihelkonnad olid maakirikute tegevuspiirkonnad. Nõo kirikukihelkond on tekkinud 15. sajandi lõpus. 17.–18. sajandil tähistas vald mõisamaad koos sellel elavate talupoegadega, 18. sajandi lõpus hakkas vald märkima talurahvakogukonda.

Nõo kihelkonnas oli 19. sajandi lõpus 11 valda: Meeri, Keeri, Vastse-Nõo, Vana-Nõo, Luke, Pangodi, Kodijärve, Unipiha, Aru, Tähtvere ja Ropka. Aegade jooksul on toimunud mitmeid valdade ühinemisi, suurem reorganiseerimine toimus 1. aprillil 1939, mil moodustati ka Nõo vald (seni kuulus kogu piirkond Meeri valda). Nõo kihelkonna territooriumil asunud seitsme valla asemele moodustati kolm valda: Nõo, Tähtvere ja Ropka. Hiljem on valdade piire korduvalt veel muudetud.

Kristi Kull
Külitse elanik

Kino maale
EelmineKuidas Külitsel rõõmsat külapäeva peeti
JärgmineToredad kohtumised Vana-Kuuste mõisas