Ülenurme Gümnaasiumi õpilased osalesid edukalt õpilasleiutajate riiklikul konkursil

249

Eesti Teadusagentuuri korraldatav õpilasleiutajate riiklik konkurss julgustab õpilasi loovalt mõtlema ja otsima lahendusi igapäevaeluga seotud probleemidele. Nii ka sel aastal.
Ülenurme Gümnaasiumi kolmanda ja neljanda klassi õpilased osalesid konkursil kahe ideega – „Helkursprey metsloomadele“ ja „Miniatuurne robot hambahari-närimiskumm“. Helkursprei idee pälvis oma vanuseklassis auväärse teise koha ja 300 eurot auhinnaraha.

Helkursprei – sprei, mis kandub metsloomadele metsast väljudes

Helkursprei idee autoriks olid Rosbeth Rästas, Kevin Hallisk ja Robin Erik Köst. Nende idee sai alguse autode ja suurulukite kokkupõrgetest, mida statistika järgi juhtub lausa 15 korral päeva jooksul. Seda probleemi hakkasidki lapsed lahendama helkurspreiga.
Helkursprei on sprei, mis kandub metsloomadele metsast väljudes pihustamise meetodil enne sõidutee lähedusse sattumist (vähemalt 10 m). Helkursprei süsteemid on paigaldatud Eesti Jahimeeste Seltsi, Eesti Looma- ja Looduskaitse Seltsi ning Transpordiameti ühisprojektina kõige ohtlikumate ja kasutatavamate maanteede äärde, kus ühtlasi liigub ka palju metsloomi. Helkursprei süsteemid on lihtsad ja vastupidavad nii ajale kui keskkonnatingimustele. Süsteem ise on lihtne: andur tunneb ära teele läheneva metslooma, annab signaali süsteemile, see piserdab õiges koguses helkursprei annuse metslooma kehale, muutes metslooma autotulede valguses helkivaks objektiks (nagu helkuri). Seeläbi on juhtidel kergem teele liikuvaid metsloomi märgata ning reageerida, hoides ära tõsiseid kokkupõrkeid. Sprei on ilmastikukindel, vesi ei pese seda maha. Sprei püsib looma kehal pool aastat, seejärel tema efektiivsus hakkab langema. Helkursprei süsteem tunneb andurite abil ära ka looma, kellel on juba sprei peale kantud, seega korduvat pealekandmist ei esine. Helkursprei on nähtav vaid autotulede valguses ja taskulambi valguses, muul ajal loomad ei helenda (N: ka kuu valgus ei tekita helendamist). Seega on loomad kaitstud kiskjate eest, nad pole erilisemalt nähtavad või tabatavamad. Helkursprei on loodusliku koostisega, ei kahjusta keskkonda ega looma ennast. Loomale on ta lisaks kasuks veel oma antiseptilise (desinfitseerib haavad, leevendab põletikke) ning putukatõrjevahendina (puugid, sääsed, parmud). Tänu helkurspreile väheneb õnnetuste arv ja seda lihtsa ning töökindla abivahendi näol. Kord aastas vajab sprei süsteem taastäitmist. Spreid kulub vähe, kuna ta on efektiivne.

Miniatuurne robot hambahari-närimiskumm oli üks parimate leiutiste kandidaat

Ka Ardi Vaher ja Karl-Kenert Kurvits said oma leiutise eest diplomid ja Proto avastuskeskuse kinkekaardid, kuna nende miniatuurne robot hambahari-närimiskumm oli üks parimate leiutiste kandidaat.
Õpilasi juhendas õpetaja Kätlin Tamm.
Konkursi hindamiskomisjoni esimees Tanel Liira sõnas: „Ei pea jalgratast leiutama, vaid tähtis on probleeme märgata ja selle põhjal uusi asju disainida ning lõpuks kõik meisterlikult üheks tervikuks kokku kirjutada.“
Kokku pälvis tunnustuse 37 õpilasleiutajat, kelle mõttelennu ja kätetöö tulemusena valmis 29 eriilmelist leiutist. Tore, et ka Ülenurme Gümnaasiumi õpilaste tööd olid edukad.
Rohkem infot võitjate ja leiutiste kohta ning fotogalerii sündmusest leiab Eesti Teadusagentuuri kodulehelt.

Tehke järgi või tehke paremini! Head leiutamist!

Kätlin Tamm
Ülenurme Gümnaasiumi õpetaja

Kino maale
EelmineÜleriigilise planeeringu „Eesti 2050“ seminaril tutvustatakse planeeringu lähteseisukohti ja mõjude hindamise programmi
JärgmineKuhu jäätmed viia?