EV 100 – Minu suur sõber

867

Sageli on kuulda arvamusi, et küll see noorus on hukas või mida need vanad inimesed ikka noorte asjadest teavad. Neli noort sedasi aga ei arva ja nii sündiski idee luua võimalus erinevate põlvkondade inimestele koostegutsemiseks ning ühiseks ajaveetmiseks. Päev täis põnevaid vestlusi ja ettevõtmisi, lisaks inspireerivate esinejate etteasted ning mõnus õhkkond – just selliseks kujunes meie Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamine.

25. veebruaril täitusid Tõrvandi Pere – ja noortekeskuse ruumid jutu, naeru ning mõnusa õhkkonnaga. Päeva alustasime Toomas Samuel Silbaumi eestvedamisel pisut provokatiivse vestlusringiga ,,Kas noored on hukkas ja eakad ei tea tänapäevast midagi?“, kus kõigil osalejatel oli võimalus avaldada arvamust aktuaalsetel teemadel ning mõtiskleda noorte ja eakamate erinevuste ja sarnasuste üle. Ühine jutusoon leiti kiiresti ning lisaks kõigele meenutati ka kohaliku ümbruse arengut viimaste aastakümnete jooksul.

Päeva üheks eredamaks hetkeks võib kindlasti lugeda aga ühisküpsetamist. Osalejad jagunesid gruppidesse ning nii võeti ette võileivatordi ja karaski tegu, samuti valmis üks imemaitsev sini-must-valge marjane rullbiskviit. Toiduained ja vajalikud tarvikud olid laudadel koos retseptiga valmis, kuid kõige tähtsamaks komponendiks kujunes ikka grupisisene meeskonnatöö. Omavahel jagati kogemusi ja nippe parimate toitude valmistamiseks ning hiljem ühise lõunasöögilaua taga istudes jagus kõigil valminud toitude kohta vaid kiidusõnu. Ahjusoe karask koos isetehtud ürdivõiga sai lausa nii maitsev, et retsept rändas mitme osalejaga koju kaasa.

Oli südantsoojendav näha, kuidas vabamatel hetkedel spontaanselt üksteisega vesteldi või ühiselt lauamänge mängiti. Mängud olid küll osalejate jaoks võõrad, kuid see ei osutunud mingisuguseks takistuseks – koos tutvuti mängureeglitega ning nauditi põnevaid mänge. Lisaks avanes kõigil võimalus oma teadmised proovile panna Eestiteemalises mälumängus, mis osalejates elava arutelu ning mõnusa koostegutsemise tekitas. Võistlus oli igati põnev ja tasavägine, mida kinnitab ka esikoha võistkonna vaid ühepunktine edu teiste ees.

Meelelahutusliku poole eest hoolitsesid Õnnemaa tantsustuudio Neptune showgrupp, mis on tantsudest kostüümide ja trennideni täiesti noorte enda poolt organiseeritud, ning ansambel Helisev Horoskoop, kus laululisi etteasteid pakub energiline eakamate seltskond. Mõlemad kutsuti esinema just seetõttu, et näidata koostegutsemise positiivset mõju, mis ei küsi kunagi vanust.

Päeva lõpus kirjutasid kõik osalejad kolm soovi Eestile – üks EV110, üks EV150 ning üks EV200 jaoks. Mida täpsemalt kirja pandi saame teada siis, kui vastav pidupäev kätte jõuab, seni ootavad need oma aega arhiivis. Nii jäigi veel üle kõiki osalejaid tänukirja ja väikse šokolaadiga tänada ning loodame, et selle päeva jooksul kogetu andis palju positiivset energiat ka edaspidiseks.

Suur suur aitäh kõigile osalejatele, meil on siiralt hea meel, et otsustasite selle pühapäeva just meie seltsis veeta. Suured tänud samuti Tartumaa Noortekogule ja MTÜ Õnnemaale, et võimaldasite meil, noortel, oma idee ellu viia.

Grete Anete Karpov ja Kadi Laaneots

Kino maale
EelmineLooduskaitseliste piirangute eest makstakse hüvitist
JärgmineVanaproua otsib abilist