„Peedist pesumasin“ kutsub üles jagama lugusid, fotosid ja esemeid

382
Inimese käsi korjamas peenralt porgandit vitstest punutud korvi.
Näitus „Peedist pesumasin“ kuulub Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna põhiprogrammi. Foto: SA Maaelumuuseum

„Peedist pesumasin“ on Eesti Maanteemuuseumi, Eesti Põllumajandusmuuseumi ja Tartu Linnamuuseumi poolt ettevalmistatav ühine näitus, mis kuulub Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna põhiprogrammi. Näituse eesmärk on valgustada seni vähe uuritud ja kogutud isetegemise traditsiooni nõukogude perioodil, kus kasinates oludes avaldus uskumatult mitmekülgne loomingulisus ja käsitööoskused, mis võiksid olla inspiratsiooniks tänasel ületarbimise ajastul.

Näituseprojekt „Peedist pesumasin“ kutsub üles jagama lugusid, fotosid ja esemeid nii linna kui maakodu sisustusest ning ise tehtud asjadest nõukogude ajal. Kogumiskampaania kajastab nelja teemat – kodu, inimene, garaaž ja aiamaa. Eesti Põllumajandusmuuseum ja Tartu Linnamuuseum ootavad isiklikke või pere lugusid teemal “Kodu”, oodatud on lood nii linna- kui maaelust.

Kogumiskampaania üheks eesmärgiks on juhtida tähelepanu teie enese kodu ja pere ajaloole, lapsepõlve ja noorpõlve mälestustele: kuidas asju valmistati, väärtustati, leiutati. „Sel kõigel on oma ajastu tunnus,” sõnab Ilze Salnaja-Värv Eesti Põllumajandusmuuseumist. Näituse eesmärk on anda inimestele võimalus taasavastada unustatud oskusi ja äratada pere lood sellest, kuidas tehti remonti, ehitati või parandati mööblit ning kaunistati kodu. “Inimesed ei oska tihtipeale väärtustada asju, mida nad on teinud, sest polnudki valikut – see oli ju tavaline argielu, ei midagi erilist. Aga tihti just seda me muuseumidesse otsime,” lisab Ilze. Paljudes peredes oli kuldsete kätega mehi ja naisi, kes valmistasid tarbe- ja mööbliesemeid, tegid kodus väiksemaid või suuremaid remonditöid, parandasid katki läinud asju. Ka toidutegemine nõudis nõukogude igapäevaelus erakordset leidlikkust – maainimeste pisike aialapp (kartuli- ja juurikapõld ning marja- ja õunaaed) mitmekesistas sageli ka linnasugulaste toidulauda. Sahver oli pere varaait!

Eesti Põllumajandusmuuseum ootab näituse tarbeks kirjalikke mälestusi ja fotosid või ka lihtsalt märkmeid aiapidamise ja hoidistamise kohta. Huvipakkuvad on aiapidamisega ja aiandusega seotud isevalmistatud asjad, pildid/fotod sahvritest ning hoidistamisest, retseptide vihikud, vanad hoidiste retseptid ning kõik nende esemetega seotud lood ja jutud.

Kogumiskampaania teemad ja info on koondatud veebilehele www.peedistpesumasin.ee

KAIRE ILULA
SA Eesti Maaelumuuseumid peavarahoidja

Kino maale
EelmineMuusikakoolis
JärgmineKäbi ei kuku kännust kaugele