0.9 C
Kambja
Kolmapäev, 24.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivValge lehma saba musta lehma taga

Valge lehma saba musta lehma taga

Rahvusrõivais lapsed plokkflööte mängimas.Mahlakuu esimene laupäev Puhja Seltsimajas oli Tartumaa folkloorilembeste laste päralt. Seekordne XIII kokkusaamine oli pühendatud Puhja valla 20.aastapäevale.

Rahvusrõivais lapsed plokkflööte mängimas.Mahlakuu esimene laupäev Puhja Seltsimajas oli Tartumaa folkloorilembeste laste päralt. Seekordne XIII kokkusaamine oli pühendatud Puhja valla 20.aastapäevale.

Selle peopäeva muutis tavalisest erliseks „Kapten Trummi“ orkester Tartust.

Unipiha lapsed nägid ja kuulsid esmakordselt paljusid Aafrikast ja Indiast pärit pille.

Ka oreliga kokkupuude Puhja kirikus oli kõigile esmakordne.

„Mulle meeldis sellest peost kõige rohkem see, et sain oreli klahvidele vajutada,“ kirjutab Janno järgmises kirjutamise tunnis oma päevaraamatusse. „Kirik oli korraga võimsaid orelihelisid täis.“

Kuulan ja vaatan, kuidas Unipiha lapsed etendavad Puhja Seltsimaja saalis naljalaulu „Taat ära maga“. Need lõpevad sõnadega „Valge lehma taga musta lehma saba..“ Millise rõõmu ja lustiga nad seda laulu mängivad.

Mõtlen seda laulu jälgides: „Vähe on neid kohti tänapäeva koolimaailmas, kus lapsed saavad selliseid lõbusnaljakaid laule etenduseks muuta, lustida seda tehes kogu hingest. Nende vanemad on hoolitsenud selle eest, et juba 1. klassis tüdrukutel on moblad, mis teevad muusikat, mis rõhutavad beibelikkust ja mitteeakohaseid armuõhkamisi-ohkamisi. Suure osa oma vabast ajast veedavadki, eriti tüdrukud, juba algkoolieas teismelistele suunatud beibekultuuri viljelevas muusikaruumis. Oma eale sobivaid laule ja mänge kuulevad ja laulavad nad parimal juhul, vaid koolis muusikatundides.

Kui kõikide koolide esinemisküpsed laulud ja tantsud nähtud ja kuuldud olid, siirdusid lapsed erinevatesse töötubadesse. Unipiha lapsed olid võidukad nii mõistatuste lahendamises kui vägikaika veos. Hästi sooritati ka teomehe eksam ja edukalt suudeti läbida ka „rebase lõks“.

Lõksust läbi lipsamises oli kõige osavam Kirsika (1.kl.)

Kui ma tagasiteel bussis küsisin Puhjas toimunud peo kohta, vastasid lapsed ühes suust: “See oli väga tore laupäev.“

Suur aitäh muusikaõpetaja Lilia Kiurule, kes Unipiha lapsed selleks peoks korralikult plokkflööti mängima ning rahvalaule laulma pani.

„Teiste koolide juhendajad kiitsid Unipiha lapsi just julge ja südika esinemise eest“ lisas ta omalt poolt bussis lastele.

Eha Jakobson

Loetumad