Ülenurme lasteaia võistkond rahvusvahelisel LEGO-võistlusel

1036
Foto: Velle Taraste

6. mail osalesid Ülenurme lasteaia nutiringi 4-5-aastased lapsed Miralda Eller, Joosep Nõmm, Gregor Lombiots, Hannes Kaldoja, Romet Dolin ja Marten Tooming rahvusvaheliselt korraldataval võistlusel FIRST LEGO League „Junior Veeseiklus” ehk saame kõike teada tarbeveest! Piirkondlik võistlus toimus Tartus Ahhaa keskuses. Võistlustel üle maailma osalesid lapsed 33 eri riigist, kokku üle 40 000 lapse, mis näitab, kui suurejoonelise üritusega oli tegemist.

FIRST LEGO League Jr. (FLL Jr.®) on praktiliste oskuste programm lastele vanuses 5-9, eesmärk on tekitada ja arendada väikestes inimestes huvi teaduse ja ehitamise vastu. Programmi ülesehitus võimaldab äratada mudilastes uudishimu ja suunata neid avastama teaduse ja tehnoloogia mõju meid ümbritsevale maailmale. Igal hooajal väljastab programm reaalelulise võistluse, mille läbimine eeldab uurimistegevust, kriitilist mõtlemisoskust ja kujutlusvõimet. Meeskonnaliikmed, keda suunavad täiskasvanud juhendajad ja FIRST LEGO League Jr. põhiväärtused, ehitavad LEGO elementidest ja motoriseeritud osadest mudeli ning esitavad oma ideed ülevaatamiseks.

Igal aastal põhineb võistlus erineval teemal ja koosneb kahest peamisest osast: LEGO mudelist ja Näita Mind plakatist. Hooaja jooksul viivad meeskonnad läbi uurimistöö antud hooaja teema kohta; ehitavad võistluse juhendit kasutades LEGO mudeli, millel on nii lihtelementidest osa kui ka motoriseeritud osa; demonstreerivad oma avastusi Näita Mind plakatil.

Selle hooaja teemast lähtuvalt uurisime lastega, kuidas meie ja meie kodukoha inimesed kasutavad vett iga päev mitmeteks tegevusteks. Kust see vesi tuleb? Kuidas see meieni jõuab? Kas vett on enne, kui me seda kasutame, puhastatud või töödeldud? Miks on tähtis vett arukalt kasutada? Seejärel valisime ühe viisi, kuidas vett kodus või kodukoha ümbruses kasutatakse, ning uurisime vee teekonna kohta nii palju kui võimalik. Seejärel püüdsime välja mõelda lahenduse, mis teeb ühe osa sellest teekonnast paremaks.

Lapsed leidsid, et aidata oleks vaja tädi Maiet aia ja kasvuhoone kastmisega. Lapsed leiutasid ja ehitasid Maiele Porijõe kaldale tuulegeneraatori ja päikesepatareide toitel töötava veepumbajaama, mis Porijõest tulevat vett kõigile noortele ja eakamatele aiahuvilistele aiamaadel kasutamiseks kättesaadavamaks muudab. Laste ehitatud mudelitelt ei puudunud ka uhked kasvuhooned ja murukatusega grillimajad, ühest kohast teise lendavad robotmuruniidukid, pitsapoed ja suhkruvatimasinad.

Lapsed olid võistluspäeval oma tööd esitades väga julged ja rõõmsad ning esitlus sujus suurepäraselt.

MARI SULTS

Kino maale
EelmineTeadetetahvel on tegija!
JärgmineSoinaste külarahvas pidas kolmandaid koristustalguid