Tõravere observatooriumis oli põnev

1187
TELESKOOP: Tartu ülikooli observatoorium Tõraveres. Foto: Tarvo Metspalu

Me läksime 4.c klassiga 20. septembril Tõravere observatooriumisse. Alguses nägime kohe suurt maja, mille ees oli päikesekell. Edasi läksime juba parki, kus olid pildid planeetidest. Nende peale oli märgitud, kui kaugel on meie Maast teised planeedid ja numbrid läksid aina suuremaks. Kui me natuke edasi kõndisime, siis nägime mitmeid väikeseid kupleid.

Tee ääres kasvasid elupuud. Neil olid ka nimed: Päike, Maa, Marss, Jupiter, Pluuto jne. See oli naljakas, et Pluuto on ju kõige väiksem planeet, aga elupuu oli kasvanud hiigelsuureks. Elupuude vahel oli inimpäikesekell. Me seisime seal keskel ja vaatasime õiget aega. Pärast läksime teleskoobimajja, kus oli suur teleskoop. Me oleksime sellega taevasse vaadanud, aga kuppel ei avanenud.

Edasi läksime Stellaariumisse. Seal oli Marsi pind ja meteoriidi tükk. Siis läksime väikesesse kinno, kus saime vaadata kosmost.

Peamajas oli juttu Laikast, kes oli esimene elusolend, kes saadeti kosmosesse. Kahju, et Laika ära suri! Esimene inimene kosmoses oli aga Juri Gagarin.

Kui need asjad olid vaadatud, siis läksime kivimosaiigi ruumi. Need kivid olid korjatud Rocca al Mare rannikult.

Mulle meeldisid kõige rohkem giid ja Laika.

ALEKSANDRA LAURI,
Ülenurme gümnaasiumi 4.c klass

Kui me bussist välja tulime, nägime suurt peamaja, mille katusel oli kuppel. Meie veel sinna ei läinud, sest läksime läbi pargi teleskoobimajja. Tee peal nägime plakateid, kus olid kirjas planeetide suurused ja kaugused. Veel edasi minnes nägime elupuid, mis olid suuruse järjekorras nagu planeedid. Ja natuke enne teleskoobimaja oli inimpäikesekell. See töötas nii, et pidi seisma selle kuu peale, mis parajasti on, ja siis Päikese vari näitaski kellaaega. Teleskoobimajas oli väga suur teleskoop, mille läbimõõt on 1,5 m. Siis läksime veel Stellaariumisse, kus nägime kuu- ja päikesevarjutust. Peahoones olid trepi kohal pildid, kus oli ka kõige esimene inimene, kes läks kosmosesse. See oli Juri Gagarin. Kõige viimsena nägime kivimosaiiki, mille kividest moodustasid tähtkujud.

Kui me lõpuks bussi jõudsime, siis saime mälestuseks endale kalendri. Mulle meeldis kõige rohkem see, et sain teada palju uusi asju.

LILIAN VIGEL,
Ülenurme gümnaasiumi 4.c klass

Kino maale
EelmineSpordinädal Kuuste koolis
JärgmineÜG spordiradadelt