13.9 C
Kambja
Neljapäev, 28.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEttevaatust, siseveekogudele tekkinud jää veel ei kanna inimest!

Ettevaatust, siseveekogudele tekkinud jää veel ei kanna inimest!

Külmemate ilmade saabudes tekib veekogudele õhuke jääkiht, mis raskuse all kergesti murdub. Palume inimesi hoiduda jääle minekust seni, kuni jää on turvalise paksusega ning lapsevanematel mitte jätta lapsi veekogude läheduses järelevalveta ja selgitada neile jääle mineku ohtusid.

 

Lõuna-Eesti Päästekeskus hoiatab, et saabunud külmakraadid tekitavad veekogudele suhteliselt turvalisena paistva jää, mis tegelikult inimest veel ei kanna. Haprale jääle minekust tuleb hoiduda ning manitseda lapsi, kes ohust hoolimata liugu laskma on läinud. Jää, mis ühte last kannab võib mitme lapse raskuse mõjul kergesti murduda.

 

Eelmisel talvel vajus läbi Viljandi järve jää ning uppus 8-aastane poiss, temaga koos olnud tüdruk päästeti. 2006. aasta viimastel päevadel uppus Pärnumaal Vändra vallas kodutalu maa-alal olevasse tiiki kolmeaastane tüdruk ja nelja-aastane poiss.

 

Kalameestel palume reaalselt hinnata õrna jääga seotud ohtusid ning mitte minna jääle kalastama enne, kui jää on turvalise paksusega. Ühtlasi soovitame jääle minnes kaasa võtta jäänaasklid, vile või helisignaal ja päästenöör, et tagada võimaliku õnnetuse korral eluga pääsemine.

 

Talvisel ajal juhtuvate veeõnnetustega seoses on raskendavaks asjaoluks külm vesi, kus hädasolijat tabab kiire alajahtumine ning sellega kaasnevad traagilised tagajärjed. Seega on õrnale jääle minek tõsine risk, millega võib ohtu seada nii iseenda kui ka oma kaaslaste elu.

 

Mida teha, kui juhtub õnnetus:

  • Helista koheselt hädaabinumbril 112 ja teata, mis on juhtunud.

  • Õnnetusse sattunud lapsed peaksid kõva häälega appi hüüdma ning paluma abi täiskasvanud inimestelt.

  • Iseseisvalt abi andma asudes tuleb läbi jää vajunud inimesele läheneda mööda tema jälgi, viimased 10 m roomates või kasutades toetuspinna suurendamiseks abivahendeid (suusad, kelk, kepp jms). Enda ja jääaugu serva vahele peab jätma umbes endapikkuse vahemaa, kuhu abivajaja tõmmata. Hättasattunule tuleb ulatada nn käepikendus – jope, nöör, kepp, suusk vms.

  • Tõmmanud kannatanu jääle, tuleb tema ja enda vahele jätta tugevale jääle või kindlale pinnasele jõudmiseni inimesepikkune turvatsoon, sest muidu võib jää kahe inimese raskuse all murduda.

  • Ise läbi jää vajumisel ja veest väljaronimisel tuleb end pöörata näoga tuldud suunda, käed toetada koos randmetega õlgade laiuselt jääle, nii et ka küünarnukid toetuksid jääle ja tõsta oma jalad võimalikult veepinnale. Keharaskus toetada jääle ning jalgadega ujumisliigutusi tehes ja kätega jääle toetudes tõmmata ennast jää peale.

 

Marek Kiik
Lõuna-Eesti Päästekeskuse pressiesindaja

Loetumad