Pitsivahtu ja meelihellitavaid elamusi

2020

Ülenurme Käsitööselts on ametlikult, s.t Tartu Linnakohtu registriosakonnas arvele võetuna tegutsenud 1997. aastast. Tegelik askeldamisaeg on veelgi pikem – seltsitegevuse seaduslikustamine lihtsalt võttis tookord natuke aega.

Pikkade tegusate aastate jooksul on ette võetud nii mõndagi: õpitud, tehtud ja demonstreeritud kõikvõimalikku käsitööd, käidud reisidel, õpitud söögitegemist, asutatud oma segakoorgi. Kui tuli huvi ja leidus huvilisi, tehti taas mõni järjekordne mõte teoks. Meie kangakudujate vaibad näiteks on kujunenud päris kuulsaks kaubamärgiks! Kolmapäevaõhtud on juba paarkümmend aastat meie seltsi liikmetele ja mõttekaaslastele aeg, mil tegutsemiskihk huvilised seltsiruumi kokku meelitab.

Läinud aasta jõulude paiku alustasime aga esialgu küll lausa kaelamurdvana tundunud ettevõtmisega. Meie üks seltsiliige Ly Kiisel tegi innustava ettepaneku heegeldada endale kleit. Plaan tundus hirmutav, aga õpetaja oli kindlameelne ning veenev, diskreetselt innustav ja lahkelt tunnustav. Juba me tellisimegi üksteise õhinal lõnga ja hankisime töövahendeid. Mõnusate üleminekutega kehasõbralikke lõngakerasid varuti põneva koheva mustriga sallide tarbeks, aga suuremad saadetised puuvillast materjali tõid kullerid nendele, kes olid otsustanud kevadeks ise endale kleidi valmis heegeldada. Etapp etapi järel, kõiki tegijaid järele oodates ning üksteist innustades hakkasid lõngatokid tegijate sõrmede vahelt kleitideks vormuma. Kui kalender kevadkuudesse jõudis, oli kleidimeistritel kokku 9 kleiti ette näidata! Kuigi ette võetud muster oli kõigil ühtmoodi, oli lõpptulemus siiski kõigil tegijatel just tegija enda nägu ja tegu. Kiiremad jõudsid selle kõrvalt veel muidki esemeid valmis kududa-heegeldada – käsitöörahval ju teadupärast ikka mitu ettevõtmist korraga käsil.

Omanäolised pitsilised kleidid ja hõrgult kohevad sallid jõudsid viimistletuina kaashuvilistele näitamiseks seltsiruumi. Tundus kuidagi nagu raiskamisena seda ilu ja pika töövaeva vilja vaid isekeskis imetleda. Üks mõte oli esitleda põnevalt pitsivahulisi taieseid esmakordselt Tõrvandis korraldatava kevadlaada Mai Kelluke kultuuriprogrammi osana.

Kusagilt keerukamaid radu pidi tuli aga teinegi kaalukas ettepanek – ilmestada emadepäeva eelsel pärastlõunal Tartu Ülikooli aulas Tartumaa aasta ema valimise väga pidulikku sündmust ka Ülenurme käsitööseltsi tublide tegijate taieste esitlemisega. Korraks lõime küll kahtlema, kas suudame olla ühe tegustiheda päeva jooksul praktiliselt korraga kahes kohas? Leida modellid, organiseerida nii kleidid kui nende kandjad kohale marsruudil Tõrvandi-Tartu-Tõrvandi… Aga kus häda, seal abi!

Veel eelmisel õhtul harjutasid noored modellid Ülenurme seltsiruumis lavalist liikumist ja üheskoos otsiti parimaid lahendusi, kuidas võimalikult kõik kenadused võimalikult elegantselt pealtvaatajatele nähtavaks teha. Kuivõrd teada oli, et mitmeidki hõrke heegeldisi ja kenasid kudumeid on kooskäijatel valminud ka lähiminevikus, otsustasime needki kokku koguda ja ettenäitamiseks valmis panna. Ja kuna Ülenurmes käib vähemalt paar korda aastas koos ka masinkudujate seltskond, tundus igati õiglane anda natukene aimu, mida kõike masina abil valmistada annab.

Pidulikule ja samas soojalt südamlikule emade tunnustamise sündmusele pisut teistlaadset lisavärvingut anda oli uhke tunne. Meie modellid esinesid väärikalt ja nende esitletav käsitöö pälvis saalisolijate elavat huvi. Mitmedki istujad tõusid lausa püsti, et täpsemalt näha ja käsitöisest uudisest detailsemat ülevaadet saada. Tore oli koostöö emadepäeva-üritusele musitseerima palutud Lõõtsavägilastega – muusikute loominguline lähenemine ja särtsakas pillimäng toetasid tõhusalt rõivaste esitlust.

Imelise kokkulangevuse tõttu olid Lõõtsavägilased palutud meeleolu looma ka Tõrvandisse Mai Kellukese laadale, nii et käsitöö esitlemist saime sama päeva jooksul koguni kahel korral kogeda ja tänulik meel ja hea tunne ladusalt sujunud koostööst püsib jätkuvalt.

Jätkuvalt püsib ka uhke tunne ja heameel suure ettevõtmise üleüldise õnnestumise üle. Meie juhendaja Ly Kiiselil endal oli esitlemiseks valmis saanud neli kleiti. Rahva ette toomiseks said kauni kleidi valmis veel Tiina Uusma, Tiiu Timmusk, Vivian Haamer, Anu Toova, Aime Arrak. Projekti lõpus liitus meiega veel Signe Laht, kelle heegeldiste kollektsioon on lausa ahhetamapandav: kleit endale ja tütardele ning tütretütardele, uhke pulmakleit ning booleroga helesinine unelmakleit…

Lähiminevikus valmis tehtut lubasid esitlusel lahkesti kasutada veel Anne Rosenberg, Külli Raiv, masinkudujad Kairi Allika ja Õnne Linkolm.

Kõik see ilu jäänuks ehk näitamata, kui meile poleks lahkesti appi tulnud noored esitlejad. MTÜ Õnnemaa juhi Kersti Leisi organiseerimisel saime abiks mitmed tegusad neiud, aulas oli käsitöö ilu näitamas Mirell Eksi. Ülenurme segakoori laulja Maiki Linder tuli appi korraldama, organiseeris kleidiesitlejaid veel lisaks ning sõidutas Tartusse ja tagasi oma tütre Kätriini, sõbranna Jelena Ingveri, Mari-Johanna Ruudu. Kõige viljakam autor Signe Laht esitles oma imelist loomingut koos oma tütarde ja tütretütardega. Suureks abiks oli Tartu Maanaiste Liidu juhatuse esinaine Mall Türk, tuge ja abi saime Lähte naiskoori lauljailt. Aulas esinemiseks oli modelle lõpuks lausa muljetavaldaval hulgal.

Tõrvandis esitlemiseks oli noori modelle küll mõnevõrra vähem, suviselt sooja päikese all kandsid kauneid kleite Mirell Eksi, Mari-Johanna Ruut, Kätriin Lipson, Johanna Marie Grigorjev, Maiki Linder, Jelena Ingver, Signe Laht oma tütre ja tütretütrega. Kõik modellid olid kiiduväärselt tublid ja tõid eheda käsitöö parimad omadused veenvalt pealtvaatajate ette.

On tõesti mõnus ja uhke tunne, et meie seltsis on nii palju tõeliselt võimekaid käsitöötegijaid! Aitäh kõigile, kes selles projektis osalesid, ja kõigile, kes aitasid tulemused nauditavalt nähtavaks teha!

Kaunite taieste veelkordseks esitamiseks on tekkinud juba värskeid mõtteid, samuti on õnnestumine õhutanud ja julgustanud järgmisekski hooajaks toekaid plaane kavandama. Ikka käsitöötame veel!

MAIRE HENNO,
Ülenurme Käsitööseltsi juhatuse esinaine

 

LY KIISEL, kleidiprojekti algataja ja tegijate innustaja ning tunnustaja võttis talvise tegevuse kokku:

„Olen Ülenurme Käsitööseltsis kaasa teinud juba pea 15 aastat. Iganädalased kolmapäevad on oodatumaid päevi nädalas, mil jälle kokku saada ja koos midagi kasulik-põnevat meisterdada. Suur tänu Maire Hennole, kes ise on kirglik käsitöö tegija ning tahab ja jaksab eest vedada ka kohalikku kogukonda! Paraku head uudised levivad ikka kohalikust kogukonnast kaugemale ja nii käibki kolmapäeviti Ülenurmes rahvast kaugemaltki kui ainult lähiümbrusest. Oleme tõesti teinud väga põnevaid projekte ja seni on usinamad tegijad jõudnud oma näputööd näidata ning pakkuda ka jõulu- ning suvelaatadel.

Nagu juba mainitud, tekkis mul jõulude eel mõte seekord võtta ette suurem ja ambitsioonikam projekt – kleidi heegeldamine! Oh seda elevust, kui lisaks mõttele oli mul ette näidata ka suve jooksul valminud n.ö näidiskleit! Enda võimetes kahtlejaid jagus, kuid teades pikkade aastate jooksul nende tublide naiste oskusi, olin kindel – me saame hakkama! Ja nii oligi! Sageli on nii, et alguses keeruline tunduv on üheskoos rõõmu ja muret jagades tegelikult lihtne. Otsustasime projekti vastu võttes, et see saab olema meie panus EV 100 tähistamisel. Panus selleski mõttes, et tekitada usk endasse ja panna oma tõelised võimed proovile. Eesti inimene on hea sõnaga, visa ja suudab palju. Oluline on, et keegi usub sinusse ja annab sulle oma tunnustava sõna. Mina omalt poolt tänan kõiki tublisid naisi, kes projektiga kaasa tulid!“

Kino maale
EelmineGalerii: Ülenurmele istutati maailma suurim Eesti kaart
JärgminePresidendi külaskäik Õnnemaale