Meie Meistrid – Kambja nobenäpud

336

Eesti Kultuuriseltside Ühenduse seltsides on väga palju innukaid ning tasemel käsitöö tegijaid. Teeme põgusa ülevaate Kambja piirkonna meistritest.

Alustame Ülenurme naistest

Maire Henno on staažikas käsitööseltsi eestvedaja ning tasemel näputöömeister. Foto: Liina Miks

Kuna Ülenurme käsitööselts Nurmenukk on nii heal tasemel, siis on isegi Räpina Aianduskooli käsitööõppurid kasutanud seltslaste teadmisi ja näpunäiteid, kasutanud seltsi oma praktibaasina. Sel talvel olid seltsiruumis käsitöönippidega tutvumas ka Ülenurme Gümnaasiumi kuuendate klasside tüdrukud, kellega arendati edukalt taaskasutusteemat – tehti vanadest kalendritest kingikotikesi ja -karpe. Jõulude ajal tehti ühiselt kooli kogukonnapraktikantidega seltsiruumis vanadest moosipurkidest meeleolukaid küünlalaternaid. Ülenurme käsitöö- ja rahvuskultuuri selts Nurmenukk meelisteema on taaskasutus. Millest kõigest saab teha mida kõike!

Sel talvel käis seltsiruumis koos ka makrameekursus, juhendajaks Ülenurme Gümnaasiumi vene keele õpetaja Linda Laasik. Räpina aianduskooli käsitööala lõpetanud Anneli Karu käis koos kursusekaaslastega mitu aastat tagasi meie seltsiruumis kangakudumist õppimas ja vaipa kudumas ning kõik nad astusid ka meie seltsi liikmeks. Anneli sõlmis need makrameetehnikas lillekiiged müügiks, müügitulu läheb ukrainlaste toetusfondi.

Jätkame Vana-Kuuste Naisseltsiga

Edda Lints on Vana-Kuuste Naisseltsi üks väsimatutest käsitöömeistritest. Foto: Liina Miks

Kambja vallast tegutseb Vana-Kuuste Naisselts, mis ühendab toimekaid ning tegusaid naisi, kes on suutnud juba palju aastaid pakkuda kogukonnale põnevaid kohviõhtuid ja huvitavaid ning õpetlikke õpitubasid.

Kui saime endale oma maja, sai hoo sisse telgedel kudumine. Valmivad taaskasutusmaterjalist põrandavaibad, toolikatted ja muud esemed. Edukalt tegutseb savituba, kus toimetavad keraamikahuvilised naised, kes valmistavad kauneid kruuse, kausse ja vaase. Savitööd õpivad ka Kuuste kooli õpilased.

Koos veedavad aega silmuskudujad ja heegeldajad. Üksteise käest õpitakse uusi võtteid, tuletatakse meelde vanu unustusehõlma vajunud tehnikaid.

Oleme algatanud ka kaks suuremat projekti: Esimese projekti raames valmistasime valla vastsündinud lastele kingituseks papud. Teist projekti alustasime 2015. aastal – kõik Kuuste Kooli I klassi astujad saavad kingituseks tarkuselinnu öökulli.

Täispika loo ja rohkem pilte leiab Eesti Kultuuriseltside Ühenduse kodulehelt.

Liina Miks
Eesti Kultuuriseltside Ühenduse tegevjuht

Kino maale
EelmineTõrvandi Kool võtab tööle sekretär-juhiabi ja eripedagoog-õpiabi õpetaja
JärgmineEesti külaliigutajad Soome avatud külade päeval