Kambja noortevolikogu Tšehhis

457
Kambja Valla Noortevolikogu liikmed kohtumisel Tšehhis. Foto: erakogu

Kambja valla noortevolikogu alustas oma tegevusi üleeuroopaliselt ja osales Erasmus+ programmis koos teiste Tartumaa, Pärnumaa, Tšehhi ja Gruusia noortega. Tegu on kolmeosalise programmiga, mille eesmärgiks on noortekogude arendamine maapiirkondades. Programmi kohtumised toimuvad Tšehhis, Gruusias ning viimasena Eestis. Esimene osa toimus 23.-27. mail 2022. aastal, kus noortevolikogu liige Annaliisa viibis Loučná nad Desnous – väikeses külakeses Ida-Tšehhis, imeliste mägede ja looduse keskel.

Annaliisa, milline nägi välja Sinu tavaline päev?

Hommik algas hommikusöögiga ning kell 9 oli juba esimene kohtumine, kus arutasime omavahel erinevaid kohaliku poliitikaga seotud teemasid. Jagasime kodukandi muresid ja rõõme ning üritasime mõista noortevolikogu olemust. Pärast paaritunnist kohtumist külastasime erinevaid kohti, näiteks muuseume ja kohalikke koole või külastas keegi meid – linnapea või mõni ettevõtja. Õhtupoole tegime veel mõne aruteluringi ning päevast kokkuvõtte. Päeva lõpus toimusid riikide õhtud, kus tutvustasime üksteisele oma kodumaa kultuuri.

Mida uut õppisid Tšehhi kohta?

Tšehhi kohta kuuldud jutud vastavad tõele ning see on tõesti õllemaa — igas külas on oma õlletehas. Tšehhi on ilusa loodusega maa, millel on võimas ajalugu. Haldusjaotus on huvitav, kuna neil on hästi palju väikseid maakondi ning palju linnapeasid ja maavanemaid. Tšehhis on õpilasesindused ja noortevolikogud populaarsed suuremates piirkondades, kuid maapiirkondades jääb noorte hääl kuulmata.

Mida uut õppisid Gruusia kohta?

Gruusia on väga mägine maa, väga keerulise keelega. Neil on võimas peokultuur ning ilusad traditsioonilised tantsud, mida noored meile ka tantsisid. Gruusia maiustused olid samuti imemaitsvad. Rääkides noorteühendustest, siis Gruusias neid pole, kuid noored töötavad nende loomise nimel.

Millised olid lemmikhetked?

Minu lemmikud olid õhtud, kui ametlik programm oli juba läbi ning saime omavahel vabalt suhelda. Selle aja jooksul õppisin, kui sarnased, kuid samas erinevad teised rahvused ikkagi on. Õppisin lühikese ajaga inimesi väga hästi tundma, rääkisime ja naersime poole ööni ning sinna kadusid ka unetunnid. Eestisse tagasi tulles oli üpris veider jälle eesti keeles rääkida, kuna programmi vältel rääkisime peaaegu terve aja inglise keeles.

Mis hakkab toimuma programmi järgmises etapis?

Sügisel kohtume sama seltskonnaga Gruusias ning hakkame lahendama erinevate piirkondade noortekogude probleeme. Teeme seda SWOT analüüsi kaudu.

Kolm sõna programmi kohta?

Arendav. Meeldejääv. Lõbus.

Kino maale
EelmineUnipiha koolipere laulis vihmapilved eemale
JärgmineÜlenurme lasteaia kooliminejad