Naiskodukaitse loterii toel korraldati lastele mitmeid sündmusi

313
Matkalised tutvusid Järvseljal ürgse metsa võludega. Foto: Liina Arike

23. juunil toimunud maakaitsepäeval korraldas Naiskodukaitse Tartu ringkond heategevusloterii. Üle 80 sponsori toel suudeti MTÜ Õnnemaa toetuseks koguda 2523,52 eurot. 19. juulil andis Naiskodukaitse poolt üldvastutaja rolli täitnud Kärt Viltrop toetuse üle MTÜ Õnnemaale.

Mida oleme lastele korraldanud?

Õnnemaa sarjas „Mida loodus meile õpetab“ viisime läbi ülevallalised väljasõidud järgmistele sündmustele:

16.–17. september – „Metsa- ja matkatarkuste laager“ Kiipuse laagriplatsil, vanusele 10–18 a. Kahepäevane laager toimus koostöös Noorte Kotkaste Tartu Maleva Tornaado rühmajuhi Sander Kukkega ja tema rühmaga. Põhiline oli noorte omavaheline meeskonnatöö. Laagris õppisime orienteerumist, priimuse kasutamist, õhupüssiga laskmist, kompassi kasutamist ja millest metsas tuld teha. Põnevust pakkus ka luuremäng.

14. oktoober – „Ürgse metsa võlud“ Järvseljal, vanusele 8–10 a. Sündmus toimus koostöös Peramaa Puhkekeskusega. Tutvusime ürgmetsaga – värvid metsas, metsa loomad ja linnud, allikad, koopad, tuulemurrud. Järvselja Ürgmetsa näol on tegemist Eesti vanima metsakaitsealaga.

23. oktoober – „Metsapäev“ Alam-Pedja looduskaitsealal Selli-Sillaotsa õpperajal, vanusele 7–10 a, mis toimus koostöös Tartu Loodusmajaga, giidiks Aire Orula. Põhirõhk oli looduse tunnetamisel kõigi meeltega. Rada kulges läbi metsa ja soo. Uurisime metsas kasvavaid taimi, samblaid, seeni, sealseid loomi ja nende tegevusjälgi ning liikidevahelisi seoseid, tegime vaatlusi ja lahendasime ülesandeid. Rajale jäi ka Suuretüki vaatetorn, millest avanes suurepärane pilt. Tee jätkus laudtee ja pinnasrajaga läbi erinevas arenguastmes soo, mis on tuntud ka heade jõhvikakohtade poolest.

Järvemuuseumis said lapsed põhjaliku ülevaate kaladest. Foto: Sandra Johanson

25. oktoober – „Kaunid kalad ja gyotaku“ Eesti Maaülikooli Järvemuuseumis. Päev toimus koostöös muuseumi juhataja Heli-Anneli Villako ja giid Kristiina Zirkiga. Saime põhjaliku ülevaate, kes on kalad, millised on nende saladused jpm. Elevust pakkusid põnevad töölehed akvaariumite vahel liikumiseks ja kalade eristamiseks. Eriline oli kalaliikide määramine ja kalakunst gyotaku. Kalakunsti sai iga osaleja teha oma ühevärvilisele T-särgile. Kõige lõpus toimus järve kaldal kalapüük, see oli nii, nii vahva!

Täname südamest koos noorte ja kogu MTÜ Õnnemaa meeskonnaga Naiskodukaitse Tartu ringkonda ja kõiki annetajaid selle imelise võimaluse eest. Täname kõikide sündmuste koostööpartnereid ning Agris OÜd turvalise bussisõidu eest.

Kersti Leis

Kino maale
EelmineKuuste pere- ja noortekeskuses tähistati erilist päeva – „Tüdrukute õhtut“
JärgmineNakkusarst: viis asja, mida peab teadma gripist