7.9 C
Kambja
Pühapäev, 05.05.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivIdavirulastest maapäevalised tutvusid Kambjaga

Idavirulastest maapäevalised tutvusid Kambjaga

rahvasEesti külade XIII maapäeva korraldas Kodukant Tartumaa, mistõttu ettevõtmise külalisi jagus ka Kambja valda.

Maapäev on külaliikumise suursündmus, mille eesmärk on koondada külade esindajad ja koostööpartnerid mõttetalgutele maaelu arendamise teemal.

Vana-Kuuste koolimaja juures peatus 7. augusti hommikul buss, milles olid Ida-Virumaa aktivistid-külaeluedendajad. Et nende jaladseljad olid pikast sõidust kanged, viisime nad kohe jalutuskäigule. Kuuste naisseltsi esindajad tutvustasid virumaalastele oma peagi valmivat seltsimaja, mis tekitas külalistes kadedust.

Tegime lühikese ringkäigu ka pargis.

Pärast seda näitas koolidirektor Rein Härmoja idavirulastele nii koolimaja kui lasteaeda. Külaliste tähelepanu pälvis see, et vald on pidanud tähtsaks avada selline väike lasteaiarühm, et Kuuste kandi lapsed saaksid käia kodu lähedal lasteaias.

Koolisaalis ootas külalisi kohvilaud, millelt ei puudunud ka Laine Zeigo valmistatud koduleib ja Taivo Prantsi vurritatud mesi.

Seejärel suundusime Olev Kirss’i tallu, kus peremees rääkis meile loomakasvatusest. Nuusutasime ehtsat sõnnikuhaisu ja üritasime näha härgi, kuid see ei õnnestunud. Näis, nagu oleksid härjad külaliste saabumist ette aimanud ja kodust ära läinud.

Seisime kopli ääres ja kissitasime silmi, et kasvõi ühtki härga näha. Pingutamine kandis vilja – teravsilmsemad leidsid sarvikud üles. Tuli välja, et loomad olid kogunenud kopli kõige kaugemasse nurka, kus nad kõige tihedama põõsastiku all leidsid päikese eest varju.

Järgmine peatus oli Kambjas, kus külalistele avaldas sügavat muljet meie kirik. Suure huviga kuulati Kristjan Luhametsa, talle esitati palju-palju küsimusi.

Viisime idavirulased ka noortekeskusesse ja koolimajja, tutvustasime neile puuskulptuure ja jutustasime nende sünni- ja saamislugu.

Värske õhk ja liikumine teevad teadagi kõhu heledaks. Ka kellale visatud pilk andis teada, et aeg on keha kinnitada. Aarike hooldekeskuse „vabaõhusöökla” pakkus maitsvat hernesuppi ja häid pannkooke mee ja moosiga.

Seejärel sõidutasime külalised Pangodisse, kus neid ootas õpetaja Lembit Jakobson. Ta rääkis Unipiha algkoolist, näitas koolimaja seest ja väljast ning tutvustas õueõppe klassi.

Pärast seda asusid maapäevalised teele oma ööbimispaika Elvasse. Kiired käepigistused, kingituste vahetused, lehvitamised ja läinud nad olidki.

Miks me valisime külalistele näitamiseks just need kohad?

Meie vallas on palju ära tehtud ja me võime kõike seda uhkusega külalistele näidata.

Tahtsime tutvustada kolme täiesti erinevat kooli. Kuuste kool on lasteaed-algkool. Kambja kool on uhke, uus ja kaasaegne. Unipiha kool on väike, armas ja kodune – selliseid algkoole on Eestis väga vähe alles jäänud. Meie vallavalitsus aga seisab selle eest, et Unipiha kool säiliks, võimalusel tahetakse seal avada ka lasteaiarühm.

Kambja kirik on lõpuks valmis, kirikuaed samuti.

Pooleliolevat Kuuste seltsimaja tutvustasime seetõttu, et hoone valmib suures osas valla- ja projektide rahaga ning aktiivsete inimeste eestvõtmisel.

Kambja vallavalitsuse kultuuritöötaja
Pille Tammelan,

MTÜ Koduvald Kambja esindaja
Taivo Prants

Loetumad