5.9 C
Kambja
Kolmapäev, 08.05.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivHooldusteenus muutub senisest kliendikesksemaks

Hooldusteenus muutub senisest kliendikesksemaks

Hoone vundament.Kodijärve külla kerkivad elumajad psüühilise erivajadusega inimestele.

Kodijärve Kodu valmib 2013. aasta veebruaris ning elanikud saavad sisse kolida märtsis.

Hoone vundament.Kodijärve külla kerkivad elumajad psüühilise erivajadusega inimestele.

Kodijärve Kodu valmib 2013. aasta veebruaris ning elanikud saavad sisse kolida märtsis.

Kodijärve peremajad lähevad maksma 2,16 miljonit eurot. Sellest summast lõviosa tuleb Euroopa regionaalarengu fondist, kuid raha eraldatakse ka Eesti riigi eelarvest.

Esialgu on plaanis Kodijärvele ehitada viis sellist peremaja, kus igas on ruumi kümnele inimesele. Seejärel rajatakse hoonete vahele tegelusala koos spordiplatside, puhkenurkade, aia ning läbimõeldud haljastusega, et pakkuda sealsetele elanikele nii jõukohast hooldustööd kui aktiivseid vaba aja veetmise võimalusi.

Kodijärve Kodus hakatakse pakkuma ööpäevaringset erihooldeteenust viiekümnele eri vanuses täiskasvanud psüühilise erivajadusega (nii vaimupuude kui psüühikahäirega) inimesele.

Peremajadest saab erivajadusega inimeste elukoht, kus vajalik toetus, juhendamine ja ka meditsiiniline abi on tagatud ööpäevaringselt.

Kodijärve Kodusse jäävad senised kliendid ning juurde tulevad siiani üle Eesti laiali asunud Tartumaa elanikud ja teised, kes avaldavad soovi elada just Kodijärvel, kuna on olnud selle paigaga seotud.

Peremajadesse elama asuvad inimesed on rahumeelsed ja ei vaja erilist kohtlemist. Nende peremajadel põhinev küla ei ole kinnine territoorium. Seal teenust saavad inimesed liiguvad ringi neile vajalikes ja olulistes kohtades nii iseseisvalt kui vajadusel meie tegevusjuhendajatest saatjatega.

Terviklik ja kodune keskkond

Ka elukorraldus peremajades saab olema tavapärane. Elatakse kümnekesi ühise perena elamus, kus enamikul elanikest on oma tuba. Ühisteks ettevõtmisteks on kasutada avar elutuba koos kööginurgaga.

Oma tuba, nagu ikka, pakub aga nii suuremat privaatsust kui võimalust korraldada oma elukeskkonda ning tegevusi elaniku soovidele ja vajadustele vastavalt.

Ühes peremajas saab selle elanike ning töötajate vahel tekkida ka vahetum ja personaalsem side, mis mõjutab otseselt sealsete elanike rahulolu ning vaimset tervist. Tegeletakse nii tavapäraste majapidamistöödega kui erinevate aktiivsete teraapiliste- ja töötegevustega. Õhtuse aja saab igaüks sisustada vastavalt oma hobidele või muu meelepärase tegevusega.

Kindlasti asuvad Kodijärve Kodu elanikud aktiivselt kasutama kogukonnas olevaid sportimise- ja kultuurivõimalusi, aga ka kohaliku perearsti teenust. Samuti osaletakse Kambja valla rahva ühistes ettevõtmistes.

Koostöö ettevõtjatega

Meie suur eesmärk on kujundada oma klientide elu aktiivseks ja tegevusvõime suurenemist toetavaks. Nagu kõikjal Eestis, otsime ka Kodijärvel oma klientidele võimalusi saada tööd.

Ideaalis võiks enamik meie klientidest teha jõukohast tööd – näiteks sorteerimis- ja pakkimistöid, õmblus- ja käsitööd, aga ka töötada põllumajanduslikel abitöödel või aidata koristus- või muudel abitöödel. Selleks soovime teha koostööd kohalike ettevõtjatega.

Kodijärve Kodu juhataja
Anu Klemmer

 

AS Hoolekandeteenused ehitab erivajadustega inimestele uued ja kaasaegsed elupaigad 11 kohas Eestis.

Uued kodud, kus on kokku 55 peremaja, valmivad tänavu ning 2013. aasta esimeses pooles.

Esimesed kaks peremaja avati aprillis Viljandimaal Karulas, järgmised kaks juulis Viljandis. Veel sel aastal avavad uksed peremajadel põhinevad uued teenusekohad Kehras, Tapal ja Läänemaal Uuemõisas. Anu Klemmer

 

„Kas te ise tahaksite elada meie korrast ära hooldekodudes?!“ küsis sotsiaalministeeriumi asekantsler Riho Rahuoja kord rahandusministeeriumi ametnikelt.

Kodijärve Kodu nurgakivipanekul arvas Riho Rahuoja, et sinna tuleksid elama ka ministeeriumiametnikud. Toivo Ärtis

Loetumad