9.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivLeili Kesas pälvis valla teenetemärgi

Leili Kesas pälvis valla teenetemärgi

Leili Kesase poolprofiil

Teenetemärgi laureaat: Leili Kesas on Kambja kooli 20. saj teenekaim õpetaja.

Kambja valla teenetemärgi statuudi alusel toimunud isikuvalimiste tulemusel otsustasid vallavolinikud anda Kambja valla teenetemärgi pr Leili Kesasele.

Leili Kesas (Ehrlich=> Ehakuru) sündis 20. novembril 1921. aastal Tartus käsitööliste perekonnas. Hariduse omandas Tartu Õpetajate Seminari harjutuskoolis, pedagoogiumi progümnaasiumis ja Tartu Õpetajate Seminaris aastatel 1930-1943. Täiendavalt õppis Rakvere Fr. R. Kreutzwaldi nimelise Pedagoogilise Kooli kaugõppe osakonnas aastatel 1949-1953. Võttis korduvalt osa täienduskursustest saksa ja inglise keele alal.

Tööle asus 1943.a. sügisel Kambja Mittetäielikus Keskkoolis algklasside õpetajana. Pärast sõda, kui oli puudus kutselistest õpetajatest ja õpetajatena asusid tööle mitmed keskkooli lõpetanud, hakkas õpetama eesti keelt ja võõrkeeli vanemates klassides. Aeg-ajalt tuli õpetada ka muid õppeaineid.

Õppetöö kõrval oli peaaegu kogu aeg õppenõukogu ja metoodilise ringi sekretäriks. Võttis osa kohaliku segakoori, naisansambli, näiteringi, käsitööringi ja rahvatantsuringi tööst, mille juhendajaks ta sõjajärgsel ajal oli.

Leili Kesas oli kooli internaadis kasvatajaks, arveametnikuks ja kooli raamatukoguhoidjaks. 1949, 1960 ja 1965. aastal oli valitud rajooni rahvakohtu kaasistujaks. Ajavahemikus 1951-1961 oli korduvalt Kambja küla TSN TK liikmeks.

1945.a. abiellus Elmar Kesasega. Peres üks tütar.

1990.a. sügisel läks vanaduspensionile. Pärast seda oli mõnel aastal kooli inglise keele asendusõpetajaks. Kambjas elas kuni 1996.a. sügiseni. Siis asus elama tütre juurde Lääne-Virumaale.

On ülimalt tähelepanuväärne, et Leili Kesas on õpetanud Kambja lapsi 48 aastat. Sellist pedagoogilist staaži on vähestel. Küllap aitasid Leili Kesast pikal õpetajateel sellised iseloomuomadused nagu kohusetundlikkus, järjekindlus, avatus uuele, täpsus. Kui lisada veel suur töövõime ja oskus väärikalt kohelda õpilast, saame pildi Leili Kesasest kui eeskujulikust õpetajast.

Kesast on teenetemärgi nominendiks esitatud kahel korral. Ka Kambja koolipere peab Kesast 20 saj. teenekaimaks pedagoogiks oma koolis.

    Kambja Valla teenetemärgi laureaadid:

  • Õpetaja Endla Langel (1999)
  • Agronoom Evi Isak (2000)
  • Õpetaja Milvi Padjus (2001)
  • Apteeker Karl Timmusk (2002)
  • Õpetaja Endla Salmistu (2003)
  • Elektrik Uno Kondike (2004)
  • Õpetaja Leili Kesas (2005)

Loetumad