9.9 C
Kambja
Esmaspäev, 29.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivÕpetajad tulevad kooli iga ilmaga…

Õpetajad tulevad kooli iga ilmaga…

Arvamust avaldavad põhikooli lõpetajad

õpilane ja õpetaja

Kristo London: „Tundides peab olema õpetaja see, kes hoiab võimu, mitte õpilased. Hindan seda väga, kui õpetaja on tugeva iseloomuga. Ta ei tohi olla häbelik, kuna peab taluma igasuguseid lollusi, mida klassis räägitakse. Õpetajad peaksid ka hästi riides käima, kuna see annab head eeskuju õpilastele.”

Peeter Murumets: „Õpetaja peab valdama oma ala hästi. Suur töökogemus peaks olema, sest see annab õpetajale kindluse õpetamiseks. Õpetaja on siis kogenum ja õpilased austavad teda rohkem. Üks tähtsamaid asju, mida hindan, on suhtlemisoskus. Õpetaja peab olema väga hea suhtleja. Õpetaja peaks ka uusi mõtteid teostama, et õppimine kergemalt läheks.”

 

Marja-Liisa Drenkhan: „Kõik õpetajad on nagu üks perekond, kes kokku hoiab. Vot seda peaks õppima iga inimene! Meie kooli õpetajad on korrektsed ja abivalmid. Mulle meeldib see kõige rohkem. See on üks suuri plusse õpetaja juures, kui ta oma vabast ajast tegeleb sinuga.”

Heikki Zeigo: „Mina pean õpetaja juures kõige tähtsamaks, et ta oleks mulle eeskujuks, kuna õpetaja olek ja suhtumine kandub edasi õpilastele. Palju oleneb ka õpetaja oskusest tundi läbi viia. Väga huvitavad tunnid on need, kui õpetaja seletab põhjalikult ja toob näiteid meie ühiskonnast.”

Lauri Saar: „Hindan seda, kas õpetajal on huumorimeelt või ei ole. Nendes tundides, kus õpetaja nalja ei tee, on igav olla. Õpetajas hindan ka välimust, kuna see on soliidne amet ja ma arvan, et peaks ka soliidselt riides käima, mitte mingite koduriietega. Ma arvan, et iga õpetaja on tunnustuse ära teeninud, et ta seda tööd teeb.”

Anne-Mari Talvet: „Õpetajad tulevad kooli iga ilmaga, nad tulevad isegi siis, kui on veidi tõbised. Mina hindan õpetaja juures seda, et ta tuleb hommikuti kooli, naeratus näol, ja et talle meeldib see töö, mida ta teeb. Üldsegi on väga tore, et on inimesi, kes tahavad lastega tegeleda ja neile haridust anda, et nad saaksid tulevases elus hakkama.”

Kaspar Maata: „Mina hindan õpetajas seda, kuidas ta õpetab, kuidas ta suhtub õpilasse ja millised on tema õpetamismeetodid. Õpetajad peaksid viima õpilasi väljasõitudele, et nad teaksid, mis maailmas toimub ja näeksid seda, mida muidu ei näe. Kui õpilasel läheb halvasti, siis peaksid just õpetajad need olema, kes näevad ja aitavad. Õpetajad käituvad erinevalt ja neid on vahel raske mõista.”

Kristjan Org: „Õpetaja võiks osata hästi suhelda ja kuna õpilasi on hästi erinevaid, siis peab ka nendega hakkama saama. Õpetajaga suheldes võiks säilida õpetaja ja õpilase roll, sest vahel kipub see meelest minema ja siis võib kerkida probleem, et õpetajat ei teietata.”

Marleen Leib: „Välimus on kindlasti üks tähtsamaid asju, mida märgatakse. Välimusest saab paljugi järeldada. Õpetaja peaks hoolitsema enda eest, et igal hommikul puhas ja reibas välja näha. Õpetaja peaks omama raudset närvi ja sõbralikku ning seltskondlikku iseloomu. Parajalt karm tuleb olla, just nii palju, et õpilased ülekäte ei läheks, sest liiga karmid õpetajad pole ka üldse mitte toredad.”

Aivo Koppel: „Ma tean, et õpetaja amet on raske amet. Kõige tähtsam on see, et õpetaja teeks oma tööd hästi. Mina hindan õpetajas ausat hindamist. Õpetaja peaks suhtuma kõikidesse õpilastesse ühtmoodi, meeldivalt ja positiivselt.”

Sander Suits: „Õpetaja peab olema vastupidav. Näiteks, kui keegi ütleb talle midagi halvasti, siis ei tohi õpetaja kiirelt närvi minna. Kui õpetaja on laste vastu hea, siis on tunnis hea olla. Õpetaja peaks olema aktiivne, tegema tunnis midagi põnevat, kas või üks kord nädalas.”

Kätlin Rõigas: „Üks tähtsamaid oskusi, mida õpetaja juures hindan, on aine seletamisoskus ja võime oma õppeaine huvitavaks teha. Õpetaja peaks klassi ees rääkima lühidalt ja konkreetselt, aga samas ka nii, et õpilased sellest aru saaksid. Sõbralikkust ja abivalmidust hindavad nii õpilased, nende vanemad kui ka teised õpetajad. Õpetajad on ühed austusväärsemad inimesed.”

Mirko Melser: „Õpetajad on maailmas väga olulised inimesed. Tänu neile saame hariduse ja õpime selgeks elus vaja minevad põhioskused. Kuna õpetaja on õpilastele eeskujuks, siis peab ta tark olema. Siis õpilased mõtlevad, et ma tahan tulevikus sama tark või veel targemgi olla.”

Liisi Tilga: „Kui tunnid on ilusti ette valmistatud ja läbi mõeldud ning peale selle ka positiivse suhtumisega läbi viidud, on kõigil meeldiv tunnis viibida. See, kui õpetaja mäletab, kui ta ise noor oli ja kuidas käitus või mõtles sel ajal, aitab kaasa paremale üksteisemõistmisele. Õpetajasse tuleb suhtuda austusega, kuna nemad aitavad meil omandada haridust, mis on meile aare kogu eluks.”

Toomas Roos: „Kui ma esimesse klassi läksin, arvasin, et kool on üks vastik koht, kus õpetajad tõrelevad kogu aeg ja on kurjad nagu „Kevades” köster. Tegelikult pole asi mitte sinnapoolegi. Õpetajatel on hell ja soe süda, mis tahab sind aidata. Õpetajates hindan tugevust, eriti algklassiõpetajates. Lastele ikka meeldib jutustada, kisada, mängida ja niisama lollitada. Õpetaja peab olema tugeva iseloomuga, et hoida klassis distsipliini. Õpetajaid peab alati hindama, sest nemad aitavad sul luua oma karjääri ja kujundada maailmapilti.”

Õpetaja südames on igale õpilasele koht.”

Germo Kõiv: „Ma hindan õpetajas seda, kui ta hindab õpilasi ühel tasemel, mitte ei pane hindeid nägude järgi. Teiseks hindan ma konkreetsust. Ütelgu kohe konkreetselt välja, kui nad ei taha sinuga tegelda, sest sa oled neid kunagi solvanud. Kui õpetaja teeb oma tööd hästi, suhtleb hästi, siis tahab ka õpilane parema meelega õppida.”

Kristo Hiiemäe: „Vanema põlvkonna distsiplineeritud õpetajatel võib puududa selline huumorimeel nagu noorematel õpetajatel, aga eks ole neilgi oma trikid ja nipid varuks, kuidas muuta igat koolipäeva natukenegi huvitavamaks.”

Rait Murumets: „Õpilased hindavad õpetajaid tavaliselt selle järgi, kuidas nad õpilastega läbi saavad, mitte selle järgi, kas õpetaja tunneb oma ala või mitte. Peamine asi, mida mina hindan, on oma ala tundmine ja professionaalsus. Samas on üsna tähtis õpilastega arvestamine ja nende võrdne kohtlemine.”

Pilvi Kübarsepp: „Tegelikult on õpetaja nagu iga teine inimene, aga talle lihtsalt meeldib lastega tegelda. Õpetajas tuleb hinnata kõike, sest tema on õpilaste pärast valmis kõigeks. Mina hindan õpetaja juures heatahtlikkust. Ta peaks olema kõikide õpilastega sõbralik.”

Alvar Urm: „Õpetaja peaks tekitama tunde, et aine, mida ma õpin, on väga huvitav ja põnev. Samuti hindan ma õpetajas tema meeleolu. Tund on siis natuke igav, kui õpetaja on kurb või mis veel hullem, kuri.”

Gerrit Kõiv: „Kui mul on ikka abi vaja, siis seda ma ka saan. Tähtis on õpetaja iseloom ja käitumine. Mõnes tunnis saab õpetajaga väga palju nalja ja see on tore. Mina nii ei arva, et hindeid pannakse nägude järgi. Kui mina õpetaja oleks, siis käituks kõigiga võrdselt.”

Kaspar Vesso: „Õpetajad ei tohiks õpilastega
liiga head ka olla. Kui õpetajad on liiga leebed, siis hakkavad õpilased arvama, et nemad on bossid, ning hakkavad tegema kõike, mis pähe tuleb.”

trummarKeimo Palusoo: „Õpetaja on väga hinnatud inimene, sest tema käe all me kasvame, saame targaks ja läheme edasi järgmisesse kooli. Õpetaja leiab ka oma südames koha, kuhu me kõik mahume. Õpetajaks ei sobi iga inimene. Kui ei ole tugevat närvi ja head, lahket südant, siis ei pea ta õpetajaametis kaua vastu.”

Sander Padjus: „Muidugi peaks õpetaja oskama ka oma ainet seletada. Ta peaks õpetama nii, et kõik õpilased aru saaksid. Mitte ainult sellised õpilased, kes on teistest veidi targemad ja nupukamad.”

Romet Voore: „Mina hindan õpetajat, kes ei lase meil lihtsalt tuupida, vaid seletab ise kõik lihtsalt ja meeldejäävalt ära.”

Ardi Külm: „Hindan ka seda, kuidas on õpetaja riides, näiteks ajalooõpetajal ajaloolised riided ja kehalise kasvatuse õpetajal sportlikud riided.”

Alvar Miina: „Õpetajad on väga head inimesed. Vahetevahel on tunne, et nad oleks nagu su teised vanemad, kes hoolitsevad sinu eest.”

Lõpueksami kirjanditest valinud

õpetajad Tiina Tiideberg ja Kaido Mark

Loetumad