1.9 C
Kambja
Laupäev, 27.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiiv„Kambja lüüra“ rikastas muusikaaastat

„Kambja lüüra“ rikastas muusikaaastat

SULLE KÕIK NÜÜD ÜTLEN: Parksepa rahvapilliansambel Vannamuudu suutis jõuda kõigi kuulajate hinge ja südamesse. Foto: Jaanika Iljas 
 

„See oli vääriline üritus muusikaaasta tähistamiseks,“ arvab Elva ansambli Mis Sest juhendaja Milje-Küllike Muttik, kes koos oma tublide laulunaistega osales üheksandat korda peetud naisansamblite kevadkontserdil Kambja Lüüra.

Kambja kultuuritöötaja Pille Tammelan annab teada, et 11. aprillil toimunud „Kambja lüüral“ osales tosin kollektiivi kõigist Lõuna-Eesti maakondadest. Muusikalist külakosti tõi ka meesansambel Pange Poisid koos juhendaja Valli Pangega. Kontserdi lõpetasid Heino Tartes & Sõbrad.

Naisansamblite kevadkontserdile andis näo tosin kollektiivi

Aprillikuu algus oli jahe ja tuuline, kuid 11. aprilli hommikul säras nagu tellimise peale päike, ilm oli kevadiselt kaunis ja täis linnulaulu.

Just sel kenal päikselisel päeval toimus Kambjas üheksas Lõuna-Eesti naisansamblite kevadkontsert “Kambja lüüra”.

Kontsertlava oli dekoreeritud pikniku-teemaliseks. Lavalt kõlanud laulud rääkisid kevadest, suvest, romantikast, ilusast elust, tantsimisest ja kõigest muust, mis inimesi rõõmsaks ja õnnelikuks teeb.

Piknikut peame koos parimate sõpradega. „Kambja lüüralgi“ said kokku vanad sõbrad, kuid tekkisid mitmed uuedki tutvused. Nagu ühel toredal “väljasõidul” ikka, kõlas meilgi naiste laulude sekka meeste kelmikaid laule, oli meilgi pillimehi ja saime tantsu keerutada, juttu puhuda ja suupisteid nautida.

“Kambja lüüral” osales 12 kollektiivi. Tartumaalt naisansamblid Lüüra Kambjast, Mis Sest ja Helisev Horoskoop Elvast, SO-LE Reolast, Mesi Kongutast, Astra Rannust, Särasilmad Võnnust. Võrumaalt Sõmerpalust osales naisansambel Helin ja Parksepast rahvapilliansambel Vannamuudu. Jõgevamaalt Kasepäält oli meile külla sõitnud naisansambel Vingerjas. Valgamaalt Tõrvast oli laululusti toomas ansambel Hermes ja naabrite juurest Nõunist eakate ansambel Lõbusad Lesed. Mulgimaalt Vastemõistast tõi meile muusikalist külakosti meesansambel Pange Poisid koos juhendaja Valli Pangega. Kontserdi lõpetasid Heino Tartes & Sõbrad. Koos nendega laulsime vanu ja tuntud laule ning tühjaks ei jäänud tantsupõrandki.

Osalenud ansamblite hulgas oli mitmeid, kes on sagedased esinejad “Kambja lüüral” ja kellest on saanud justnagu sõbrad. Oli neidki kollektiive, kes on harvemini osalenud, kuid nüüd taas leidnud tee Kambjasse meie kontserdile.

Suureks rõõmuks oli sel aastal ka uus “tulija”: Konguta vallas tegutsev ansambel Mesi, kes sündis alles möödunud aasta oktoobris.

Ansamblite tutvustusi lugedes kõlasid

seal kõige sagedamini laused, et nauditakse koos laulmist, head seltskonda, on tekkinud mõnus kokkukuuluvustunne, austatakse ja peetakse üksteisest lugu. Eks iga ansambel ongi nagu üks tore pere.

Ansamblitel on omad motod. Näiteks: “Laul teeb rinna rõõmsaks ja paneb hinge helisema”, “Laul aitab elada, pidusid pidada, laul aitab valugi võita”, “Muusika on rõõmu jaoks, vanade ja noorte jaoks”.

 

Suur tänu lauljatele ja juhendajatele, külalistele, laulu- ja lauljate sõpradele!

Tänan Elmet Neumanni, kelle professionaalsus tegi kontserdi kõlavamaks.

Kauni lavakujunduse eest pälvib südamliku tänu Hele-Mall Klaassepp.

Aitäh Jaanika Iljas, Sinu tehtud pildid jäävad seda päeva meenutama.

“Kambja lüürat” rahastasid Kambja vallavalitsus ja Rahvakultuuri Keskus

Kohtumiseni kümnendal “Kambja lüüral” aasta pärast aprillis.

Pille Tammelan,
Kambja valla kultuuritöötaja

 

Laupäev täis laulu ja pillimängu

Osalesime järjekordsel „Kambja lüüral“ – naisansamblite kevadkontserdil, mis toimus 11.aprillil.

Eelnevalt said registreerinud kollektiivid toredad ja pühadehõngulised kutsed sellele üritusele, mis toimus juba üheksandat korda.

Tore oli kohtuda vanade sõpradega, et kuulata-vaadata, mis neil aasta jooksul on selgeks õpitud. Kevadkontsert „Kambja lüüra“ on kindlasti kõikidele naisansamblitele üheks oluliseks ettevalmistamise põhjuseks.

Korraldaja on alati kutsunud naisansamblite laule ilmestama ka külaliskollektiive. Sel korral siis meesansambli Pange Poisid. Tantsida sai ansambli Heino Tartes & Sõbrad pillilugude saatel. Saalisviibijatele jagati laulusõnad ja saime pillimeestega kaasa laulda. Tore ju! Olime nagu üks suur pere, kes armastab laulu, pillimängu ja tantsimist.

Eriti südamlik oli ansambli Vannamuudu esituses hea ja tuntud laul “Sulle kõik nüüd ütlen”, mis läks kordamisele ja püsti seistes (!) laulmisele.

Suur tänu teie valla kultuuritöötajale Pille Tammelanele, kes seda toredat kontserti korraldab.

See oli vääriline üritus muusikaaasta tähistamiseks.

Tänuga lauluansambel Mis Sest Elvast ja juhendaja Milje-Küllike Muttik

{loadposition muusikaaasta}

 

Loetumad