5.9 C
Kambja
Laupäev, 27.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivVikertiimeri naised tantsivad läbi aasta lustiga

Vikertiimeri naised tantsivad läbi aasta lustiga

Kambja naisrahvatantsurühm Vikertiimer tegutseb Made-Heljo Ruuli juhendamisel teist hooaega. Praeguses koosseisus on meid kolmteist: Marju Lattik, Aili Rehk, Malle Kortspärn, Helin Kanep, Nelly Ruuge, Vilja Leheste, Tiina Rebane, Anita Pallon, Kersti Vill, Helgi Kriisa, Merle Käärst, Marie Petolai ja Helgi Kreek.

Meenutades peagi mööduva 2003. aasta rahvatantsuga seotud üritusi, võime tõdeda, et neid polegi väga vähe. Aasta alguses kasutasime kaks korda nädalas toimunud treeninguid uute tantsude õppimiseks ja vanade meeldetuletamiseks – lihvimiseks. Alates 10. maist läks lahti, kui nii võib öelda, tantsumaraton.

Esimene esinemine toimuski 10. mail Elvas kultuurimaja “Sinilind” juures oleval turuplatsil. Esinetud sai nii mitmegi uue, äsja õpitud tantsuga, mille hulgas oli “Sõbrannade labajalg”.

24. mail olime kutsutud Kaera-Jaani tantsimise võistlustele, mis toimusid Võnnu kaunil tantsuplatsil. Kogu päev oli sisustatud lisaks tantsimisele nii lastele, kui ka nende vanematele.

Juba järgmisel päeval, 25. mail toimus Elva laululaval kontsert, kus tantsisime lisaks tuntud tantsudele ka äsja õpitud “Voortantsu”. Kontsert oli tore vaatamata kuumale ja lausa katlana tundunud laululava esisele.

30. mail toimus Tartus tantsufestival, kuhu oli meidki kutsutud. Ilm oli vihmane ning seetõttu pidi meie esinemine, mis oli plaanitud toimuma Vanemuise teatri kohviku terrassil, ära mahtuma kohviku siseruumi. Kuid ka sel korral oli nii, nagu vanasõnagi ütleb: “Häid lambaid mahub palju ühte lauta.” Kontserdil esinesime vaheldumisi Nõo vanatantsuklubi tantsijatega. Lõpus esitasime ka ühistantse.

10.juunil toimus Kodijärve hooldekodu elanikele kontsert, kus esinesime koos teiste Kambja isetegevuslastega.

Vallarahvale oleme saanud esineda jaaniõhtul, kus esimest korda oli kavas meile temperamentselt raskesti esitatav Tšehhi rahvatants “Lusti kui palju” (Tantsi, tantsi, keeruta, keeruta). Saime igati hakkama. Õhtut aitas vanade seltskonna tantsudega sisustada ka Made-Heljo Ruul.

23. ja 24. juunil viibisime naistantsurühmaga Saaremaal, kus esinesime Torgu valla kohalikul jaanipeol. Olime meeletult õnnelikud päikesepaistelise ilma üle, mis meid Saaremaal vastu võttis. Mandri ilmad olid sellel ajal ikka väga nirud. Päeval esinemiskohas proovi tehes oli ilm kuum ja tuulevaikne. Üksikud ettenägelikud tantsijad olid õhemaid riideid ka kaasa võtnud. Ülejäänutel jäi ainult ilmataadi helduse peale loota. Lootsime, et ehk õhtu tuleb veidi jahedam, aga kus sa sellega. Ilm oli sama soe kui päevasel ajal. Seda, et saarele on sõitnud võõrast verd, ei jätnud kasutamata kohalikud sääsed, kes mandrirahva kallal usinasti “vägivalda” kasutasid. Kavas oli meil tantsimiseks üheksa tantsu, mis ka korralikult ette sai kantud. Esinemine võeti vastu erilise soojuse ja tänulikkusega. Mõnele külaelanikule oli lausa jahmatav näha nii palju naisi ühtemoodi riides ja üksmeelselt tantsimas. Paljud tundsid huvi meie rahvariiete vastu.

Esinesime ka 28.juunil Ivaste külas Riigikogus töötavatele naistele. Päev oli kohalviibijatele meeldejääv. Vastuvõtt pererahva poolt oli südamlik ja kontserti anda oli kodune.

26 ja 27 juuli oli naisrahvatantsurühmal võimalus viibida Hiiumaal, kus tuli esineda Kassari külapäeval.

3. augustil kutsuti meid tantsima Aarikele memme-taadi päevale. Oli hea tunne pakkuda tantsulusti tänuväärsele publikule, kellel endil puudub võimalus kontsertidel käia. Eriti jääb meelde ekstreemne tantsulava mutimullahunnikute vahel. Iga kogemus on tulevikuks vajalik. Suur tänu kutsujaile!

Vallamajaesisel platsil esinesime, vaheldumisi Tartu linna segatantsurühmaga 16. augustil toimunud “pritsupäeval”. Loodame, et saime publikule pakkuda tujuküllast kontserdielamust.

14. novembril olime külalisteks puhkpillimängijatele, kes Kambja vallamaja saalis pidu pidasid. Omalt poolt pakkusime neile vaatamiseks lisaks teistele tantsudele ka värskelt õpitud, tuleva aasta tantsupeo repertuaaris olevat tantsu “Unt aea taga”. See esitus oli ka meile proovikiviks ning tõestuseks, et saame hakkama.

Meie vanem õde, Nõo naisrahvatantsurühm “Madelin” pidas 30. Novembril oma 40-aastaseks saamist. Ka meie tantsurühm oli piduliseks kutsutud. Kingituseks tantsisime neile kolm tantsu, mida nemad ei ole tantsinud. Need olid: “Tiideratas – taaderatas”; “Voortants” ja “Unt aea taga”. Tänasime “Madelini”, et nad on lubanud oma juhendajal Made-Heljo Ruulil ka meid õpetamasjuhendamas käia.

Kõikidest esinemistest on meil “aruandluseks” ette näidata ka fotod või videofilm. Need on eriti tänuväärsed peale esinemisi enesekriitika tarvis.

Oma suure tänu tahame edasi öelda sponsoritele, kelleta ei oleks võimalikuks saanud meie selle suve tantsureisid nii Saaremaale kui ka Hiiumaale. Täname Kambja vallavalitsust, Kambja Laulu- ja Mängu Seltsi, OÜ Transforest’i ja OÜ Talleke’st. Tänada tahame ka Kambja lasteaeda “Mesimumm”, kes sellest hooajast alates on võimaldanud meil rahvatantsu treeningute läbiviimiseks kasutada oma saali. Eriline tänu meie kannatlikele ja rõõmsameelsetele bussijuhtidele Avole ja Ivarile. Tänud tahame üle anda ka Kalevi pereansamblile ning Raimond Käsile.

Selle aasta lõpus loodame teiega kohtuda veel isetegevuslaste jõulupeol 26.detsembril.

Järgmise aasta suurte plaanidena on meil paika pandud osavõtt Tallinnas peetavast laulu ja -tantsupeost ning Europeade tantsufestivalist, mis tuleval aastal toimub Riias.

Vikertiimer

Loetumad