Kambja Noortetuba Akvaarium on tegutsenud SPH tagatiivas poolteist aastat

426

Noortetoa sünnist möödub 25. novembril kaks aastat. Et 2002. aasta tegemised leidsid kajastamist möödunud aasta vallalehtedes, teen väikese ülevaate möödunud ja selle aasta alguse tegemistest.

Noortetuba tegutseb endiselt Kambja spordihoone tagatiiva teisel korrusel, kus noorte kasutuses on 48 ruutmeetrit rõõmsavärvilist toapinda. Tuba on avatud esmaspäevast reedeni kell 14 kuni 20, ürituste ajal kauem.

Noorsootöötajate- projektijuhtidena töötavad Monica Roosve ja Ruth Kiuru.

Peamisteks Noortetoa rahastajateks olid möödunud aastal Kambja vallavalitsus ja erinevad fond nii Eestist kui Euroopast (2/3 ulatuses).

Keskkonnaprojekti raames korraldasime noortele reisi Soomaa rahvusparki, teabepäeva ja talgupäeva. Ka sellel aastal toimub talgupäev, seekord 1. mail. Kambja Lumelinn ehitati sel aastal juba teist korda ja nüüd oli osalejaid seitsmekümne ringis (vaata pilte www.kambja.ee). Tahame muuta nii Lumelinna kui talgupäeva traditsiooniks. Möödunud suvel osalesid Kambja noored Hiiumaal noortekeskuste karikavõistlustel, kus võideti teine koht. Samuti käis meie esindus noortemessil Stardipalavik, kus tutvustasime oma Noortetuba.

Terviseprojekti teemadeks olid noorte tervis, toitumine, seksuaaltervis, psühholoogilised probleemid, koolistress, vägivald, meelemürgid. Teabepäevad viisid läbi oma ala spetsialistid Tartu Iluravi Erakoolist, MTÜ-st Päikeseklubi, Tervise Arengu Instituudist; Tartu Politseiprefektuurist. Psühholoogiaalast teavitust tegid Anu Taal (Kambjas vastuvõttu omav psühholoog) ja Monica Roosve. Teabepäevade järel toimus tavaliselt disko.

Suurema ulatusega projekt oli „Kainete noorte ÖÖ/PÄEV“, millest on olnud juttu juba nii „Koduvallas“ kui „Postimehes“. Sellest üritusest tehtud filmi ja alkoholismivastast mõttelaadi on Noortetoa kõige tublimad noored käinud tutvustamas mitmetes Tartumaa koolides ja noortekeskuses. Esitlustega paralleelselt viisime läbi uurimuse „Noored ja alkohol“ – selle tulemusi tutvustame osaliselt (leheruumi piiratuse tõttu) käesolevas numbris. Uurimuse eesmärk oli välja selgitada, millised on noorte alkoholitarbimise kogemused, kust ja millist alkoholi ostetakse jne. Samuti teada saada, millist lahendust pakuvad noored ise alkoholismi leviku tõkestamiseks. Uurimuse tulemused esitatakse Tartu Maavalitsuse Alaealiste Komisjonile ja Sotsiaalministeeriumile. Andmetöötlusega tegeles selle projekti käigus Pille Soodla.

Kadripäeval, mis on kujunenud Noortetoa sünnipäevaks, korraldas Ruth koos aktiivsete noortega karnevali lastele. Talvel sai Noortetuba endale kaks uut arvutit Kohaliku Omaalgatuse programmi kaudu. Et internet ja arvutid on jätkuvalt populaarsed, näitab see, et rüseluste vältimiseks peavad noorsootöötajad pidama ajagraafikut arvutikasutamiste jaoks. Jaanuari vaheajal toimusid meisterdamispäevad, kus iga soovija sai maalida enesele T-särgi, siidipildi või salli, teha portselanile või klaasile pilte. Sõbrapäeval valmistati üheskoos hiigelsuur Sõbraraamat ja poisid küpsetasid vahvleid kõigile külastajatele. Esimene Filmiöö toimus 2. aprillil, kui 30 noort pidas filmivaatamise maratoni. Arvutite ja videotehnika abil vaadati ühe ööga ära 14 filmi, valida sai nii komöödiate, noorte-, kui põnevusfilmide vahel. Suvel tuleb kindlasti järgmine filmiöö. Loomulikult teeme ka edaspidi diskosid.

Selle suve peamiseks ürituseks oleme plaaninud korraldada Noorte Jaanitule, kus on peaesineja ansambel Razor. Jälgige reklaami! Samuti toimub Kambjas viiepäevane laager koostöös Narva ja Jõhvi noortekeskustega. Laagri ajal tehakse 3 tundi päevas tööd, peetakse võistlusi ja pidusid, toimub maastikumäng ja ekskursioonid. Täpsem info laagri kohta on järgmises valla lehes.

Meie mittetulundusühingu nimel tänan meie kõige tähtsamaid abilisi: Liisa ja Kadri Maata, Epp Objartel, Karis ja Keiu Reilent, Mariann Rebane, Karin Helstein, Kuido Kondike. Nemad on teinud noorteürituste õnnestumiseks palju tööd oma õpingute kõrvalt. Kuigi osa neist on Kambja kooli juba selja taha jätnud, on meil hea meel, et nad Kambja Noortetoas ikka aktiivselt kaasa löövad. Suur tänu Monicale ja Ruthile, kes tublilt igapäevatööd teevad ja projekte ellu viivad. Samuti täname meie koostööpartnerit Kambja vallavalitsust eesotsas Ivar Tedremaga, Tartu Maavalitsust, Kuuste ja Kambja Põhikooli, OÜ Cambit. Suur tänu ka sponsoritele: Postimees, Arens Mööbel, OÜ Kennermann, Diana Videolaenutus, OÜ Elker, OÜ KlaasIst, OÜ Maa ja Mets. Aitäh meie abilistele korraldustöödel: Uno Tensmann, Ulvi Unt, Eha Soodla, Raul Rosenthal, Aivar Täpsi, Katrin Peterson, Jane Jakobson, Heiki Kortspärn, Jüri Toomiste, Taivo Prants.

Annely Zeigo,

MTÜ ZZ Noortekas juhatuse liige

Kino maale
EelmineRegilaulud – meeldiv vaheldus rutiinses koolielus
JärgmineTule Tartumaa Õpilasmalevasse!