Tõrvandi Rübliku laululapsed jagasid laulurõõmu

774
RÜBLIKUTE LAULULAPSED: Vasakult (taga) Piia Mai Palloson, Karen Viru, Luisa Elena Fomin, Marta Kanep, ees Ingrid Ulst ja Adele Veebel. Foto: Kadri Kalda

See oli aasta alguses, kui kohtusin Võrumaal ühel etendusel rahvamuusik Kadri Laubega. Muu hulgas tuli jutuks, et Kadri on korraldamas suurt lastelaulude projekti „Lasterikkuse Võlumaailm“, mille üheks osaks on lastelaulude konkurss. „Saada ka mõni oma lugu konkursile,“ soovitas Kadri. Mõeldud, tehtud. Maikuus tuli rõõmus uudis – lugu „Lõbusad päevad“ valiti osalema konkursi finaalkontserdil. Samas tuli ka palve leida lugu esitama lapsed.

Minu lapsed käivad Tõrvandi Rübliku lasteaias ja lasteaiaga on juba varasemast tekkinud hea koostöö pedagoogide teatriringi ja laste teatritundide juhendamisel. Mis oleks, kui selle kontserdi kaudu leiaks ühe vahva väljundi Rübliku lastele… Paneks Rübliku laululastest kokku väikese ansambli, kes saaks esineda suurel laval koos Urmas Lattikase bändiga? Mõeldud, tehtud. Koos Rübliku muusikaõpetaja Kristi Tuhkaneniga saigi kokku kutsutud väike seltskond Rübliku laululapsi ja proovid võisid alata. Selleks ajaks oli kontserdini jäänud poolteist kuud.

Rübliku ansambli lapsed on imetoredad, tunnevad maailma vastu elavat huvi ja on nii elurõõmsad. Mis veelgi toredam- nad laulavad nii hästi. Piia Mai Palloson, Luisa Elena Fomin, Marta Kanep, Karen Viru ja Adele Veebel kõlasid juba algusest peale väga hästi kokku. „Lõbusad päevad“ muutus iga prooviga aina vabamaks ja lõbusamaks. Vahepeal asendas proovist puudujaid lasteaia juhataja Ene. Kõik ikka selleks, et laste ühisprojekt tuule tiibadesse saaks ja korralikult õnnestuks. Tüdrukudki muutusid aina julgemaks. Bändiproov nädal enne kontserti oli lastele omaette elamus, kuid kontserdihommik 20. septembril Mooste Folgikojas võttis isegi paariaastase teatri- ja lavakogemusega Adele tõsiseks. See oli ju tõesti suur sündmus- 73 laulu peaaegu 700 esinejaga, rohkearvuline publik, suur kauni kujundusega uhkelt valgustatud ja korraliku helindusega lava, televiisorist nähtud Urmas Lattikase bänd, päevajuhid Piip ja Tuut ning kõige selle otseülekanne ERR-i lasteekraan.ee vahendusel!

Rübliku tüdrukute esimene esinemiskatsetus õnnestus igati. Seda enam, et prooviaeg oli ju imelühike ja tegemist polnud pikalt kokku harjutanud ansambliga, vaid viie- ja kuueaastaste entusiastlike väikeste tüdrukute väikese projektigrupiga. Kuigi loole tehtud koreograafia ununes rambivalguses sootuks, kõlasid tüdrukud meie suureks rõõmuks suurel laval kokku täpselt niisama kenasti nagu lasteaia saalis proove tehes.

Pärast esinemist asusid tüdrukud kiiresti kingituseks saadud šokolaadimunade kallale. Enne kojuminekut sai veel ühise peolaua ümber maiustada ning maske meisterdada. Ikkagi väärt tasu tubli töö tegijatele!

Et kontsert nii hästi õnnestus, ei raatsinud Rübliku tüdrukud laiali minna ja eks oma osa ansambliga jätkamisel oli ka selles, et meie Kristiga ei raatsinud tüdrukutest lahti lasta. Seda enam, et Rüblikus toimetatakse ju põhimõttel: kus on tahtmist ja talenti, sinna loo võimalusi. See oleks nagu omamoodi pisike ideelabor, kus väikestest mõtetest saavad toredad tegemised. Mõeldud, tehtud. Sama ansambel koos solist Adele Veebeliga sai kirja pandud Tartumaa Laululapse Kambja eelvooru ning Rübliku tüdrukud, kel juba soliidne suure lava kogemus selja taga, astusid 4. oktoobril julgelt koduse Kambja kultuurikeskuse lavale. Mitte selleks, et võita, au ja kuulsust koguda, vaid selleks, et koos laulda. Sest nad armastavad laulda ja see tuli neil tõepoolest hästi välja. Ja nad teavad juba, et varsti ootavad neid ees uued lavad ja uued laulmised.

Aitäh, Piia Mai, Luisa, Marta, Karen ja Adele imelise muusika eest! Laul, mis sai alguses kirjutatud suvelavastuse „Printsess Moon“ lõpulauluks, on tänu teile täiesti uut lugu jutustama hakanud. Mitte printsessilugu, vaid teie oma lugu. Aitäh, Kristi, Ene, kõigi laululaste vanemad ja lasteaed Rüblik, suurepärase koostöö, toetuse ja usalduse eest! Uute kohtumisteni siin- või sealpool eesriiet!

INGRID ULST,
lapsevanem ja Rübliku ideelabori kaasosaline

Kino maale
EelmineÕppeaastat ilmestavad PRIA ja KIK projektid
JärgmineLaste lauluvõistlus Kambja vallas