Tartu Kunstimuuseum kutsub kõiki väärikas eas kunstinautijaid „Seenioride reede“ eriprogrammile

216
Eakatele mõeldud programmi tegevuse põhisisuks on kuu viimasel reedel toimuvad näitusekülastused koos kuraatoritega. Foto: Tartu Kunstimuuseumi arhiiv

Kuues „Seenioride reede“ toimub 29. septembril kell 13 ja kuraatorituur toimub äsja avatud näitusel „Kujutav kunst Tartus 1960. aastatel”, mis keskendub Tartule kui Eesti maalikunsti pealinnale.

Näituse ajendiks oli Tartu kuulsus Eesti maalikunsti pealinnana vähemasti 1960. aastate lõpuni, mil hakati rääkima tugevate noorte maalipõlvkondade esilekerkimisest Tallinnas. Tartusse sõideti Tallinnast bussidega, et vaadata alates 1955. aastast toimunud Tartu kunsti aastanäitusi või kunstnike isiku- ja grupinäitusi, mida Tartu Kunstimuuseum korraldas. Ekspositsiooni tutvustab kuraator Mai Levin.

Näitusetuur kestab üks tund. Osalemiseks on vaja soetada 1-eurone näitusepilet, millega pääseb soovikorral peale tuuri vaatama kõiki näituseid.

Lisaks saab uudistada Tartu Kunstimuuseumi esimesel korrusel avatud näitust „Kui magatud unest saaks midagi aru? Teosed Prinzhorni ja Kondase keskuse kollektsioonist“. Väljapanek tutvustab 20. sajandi alguse murrangulist aega nii psühhiaatrias kui ka kunstiloos, tuues välja ajaloolised sidemed Tartu ja Heidelbergi vahel. Prinzhorni muuseumis asub üks suurimaid kollektsioone psühhiaatriliste patsientide loodud kunstiteostest, mis on sündinud enne kaasaegse psühhofarmakoloogiliste ravimite kasutuselevõttu. Esmakordselt Eestis on võimalik näha selle harukordse kollektsiooni originaale. Samuti on esimest korda eksponeeritud Tartu psühhiaatriahaigla patsientide tööd 19. sajandi viimasest veerandist. Ajalooliste teoste kõrval on väljas tänapäevane autsaiderkunst Kondase keskuse kogust, luues dialoogi eri ajastute ja regioonide vahel. Samuti saab külastada Tartmusi projektiruumis avatud Ingrid Alliku isikunäitust „Sekret“. Kunstnik jagab vaatajatega oma kollektsiooni, milles  tema looming seguneb aastakümnete jooksul kogutud isiklikke tähendusi kandvate esemete ja materjalidega. Vaataja kaasatakse mängu, kus saladuste avastamiseks tuleb ise galeriiruumi loodud installatsiooni aktiivselt sekkuda, seda tavapäratul viisil avastada, kogeda ja uurida.

Eakatele mõeldud programmi tegevuse põhisisuks on kuu viimasel reedel toimuvad näitusekülastused koos kuraatoritega, mille käigus tutvustatakse erinevaid Tartu Kunstimuuseumi näituseid ning pärast nendega tutvumist saab haridusklassis mõnusas seltskonnas teed juues ja küpsiseid süües kunstimuljed vahetada ning muudel huvitavatel teemadel arutleda.

Lisainfo: Katrin Lõoke, Tartu Kunstimuuseumi kommunikatsiooni- ja turundusspetsialist, 5198 0660, katrin.looke@tartmus.ee

Kino maale
EelmineAvatud on kandideerimine ERGO noorte sportlaste stipendiumile
JärgmineSoinaste lasteaed Laululind ootab põnevusega enda seltsi õpetajat