Käsitöörõõmu ja osasaamislusti Ülenurmest

646

Alles olid jõulud ja kohe on nad taas tagasi – tundub ju, et just sedasi aeg kulgebki, ikka jõulud-jaanid, jõulud-jaanid. Omamoodi ja teistsugusena läheb lõppema hakkav aasta ajalukku küll, aga ega me teistmoodi saa, kui peamegi igas olukorras hakkama saama ja õppima toime tulema.

Hoolimata eriolukordadest või kitsikustest – reeglina on käsitöötegijad ühed nendest, kes nina norgu pole lasknud. Ka Ülenurme käsitööseltsi näputöömeistrid on kogu selle teistmoodi aja jooksul oma lemmiktegevusest tuge leidnud ja koostegemistest indu ning kosutust saanud. Kui eelmisel aastal sukeldusime hasartselt vallavalitsuse algatatud projekti ja nikerdasime haigete laste toetamiseks kaisunukke, siis sel aastal oleme samasuguse põnevusega valmistanud omanäolisi käsitööpatju Aarike hooldekeskuse rahvale. Eks ole küll niisamutigi põnev asjatada või koos käia, aga ühise õilsa eesmärgi nimel ühiselt nikerdada on veel asjalikum. Mitmele meie heale plaanile on tulnud küll oludest johtuvalt kriips peale tõmmata, kuid ega tehtu kuskile kao ja toredad ideed võivad ehk teiseneda, aga püsivad ikkagi alles.

Jõulude peale mõeldes tekkis mõte pakkuda vallakaaslastele võimalust meie seltsiruumi erinevate käitööliikidega tutvuma tulla ja samuti käsitöiselt oma aega sisustada. Meie liikmeskonda kuulub palju erinevate huvidega käsitöösõpru ja üheskoos tegime plaani, kuidas võimalikult mitmekesiselt ja samas võimalikult ohutult jõulueelseks ajaks huvilistele seltsielu võimaldada. Üheksa päeva jooksul on meie seltsiruumi uks tulijatele lahkelt lahti, üheksal päeval on meie meistrid valmis mingil käsitööteemal õpetusi jagama, küsimustele vastama ja meie tegijate loodu on vaatamiseks välja pandud. Kui keegi leiab meie valmistatud esemete hulgast endale meelepärast – ka selle üle oleme rõõmsad!

Pingutame, et kõik terviseriskid oleksid minimaalsed, seepärast ei toimu õppimine kindlal kellaajal, pigem on tegu individuaalsete suunamistega. Seepärast ei ole need päevad ka ootuspärastesse raamidesse paigutatavad – pole need ei õppepäevad, näitus, kohviõhtud ega jõulumüük, aga on natukene kõigest.

Soovime tutvustada oma tegemisi, pakume võimalust meie tegemistes kas seekord või tulevikus kaasa lüüa.

Seekordsed teemad oleme erinevate päevade peale jaotanud.

Laupäeval, 12.detsembril saavad nõu ja abi need, keda huvitab kleitide-seelikute-džemprite heegeldamine või kudumine. Näidatakse ka juba valmis tehtud rõivaid.

Pühapäeval, 13.detsembril on teemaks õmblemine ja asjakohast nõu jagatakse nii materjalide kui masinate kohta.

Esmaspäeval, 14.detsembril on sallikuduaeg – varrastel on iselaadse mustriga sall ja kudumisteemalistele küsimustele antakse vastuseid.

Teisipäeval, 15.detsembril pakume välja taaskasutusteema – kuidas plakatitest kotte-karpe voltida, pruugitud purke-pudeleid-karpe uueks kasutusringiks vormida. Huvilised saavad endale tõmblukust toreda prossi meisterdada.

Kolmapäeval, 16.detsembril lendlevad seltsiruumis villahaldjad ja soovijad saavad endalegi villaloorist õhulise taiese luua. Prossi või villahaldja meisterdajatel tuleb arvestada ka väikese väljaminekuga materjalikulu katteks.

Neljapäeval, 17.detsembril on teemaks taas varraskudumine, suunitlusega rohkem sokiteemale. Kuidas neid kududa ringvarrastel ja kahte korraga, kuidas alustada sokikudumist varbast või kuidas kogu sokk perfektselt läbi musterdada – kõik sellelaadsed küsimused peaksid vastatud saama.

Reede, 18.detsember on orienteeritud kangakudumisele. Püüame jõudumööda tutvustada nii eeltöid kui teljel kudumist – eks vaatame, kuidas protsessi töömahukust arvestades ajapiiridesse mahutume!

Laupäev, 19. detsember on masinkudumise päralt. Seltsiruumis on selleks puhuks üles säetud paar kudumismasinat ja huvilised saavad oma silmaga jälgida, kui lihtsalt või keeruliselt kudum ikka päriselt masinalt tuleb.

Pühapäev, 20. detsember on taas silmuskudumiseks: Muhu, Kihnu ja muud peened mustrid, vaatamiseks on erinevate kihelkondade sokid. Ehk on olemas ka mõned tööproovid, et soovijad saaksid proovida, kuidas on kududa nr 1.5 või 1.25 vardaga! Kuivõrd pühapäev on nn avatud ukse viimane päev, siis on meid seltsiruumis kindlasti rohkem ja eks ole siis sedavõrd enam võimalusi käsitööalast nõu küsida.

Iga teema juurde kuulub enesestmõistetavalt ka üksjagu näidismaterjali.

Nädalavahetustel kestab avatud ukse aeg kell 11.00-15.00, tööpäevadel ootame huvilisi kell 15.00-19.00.

Loomulikult ootame väga, et meie õhina ja ühise sõbraliku meelega algatatu saab tõrgeteta teoks ja pakub avastamisrõõmu ning kaasaelamistuhinat võimalikult paljudele käsitööaustajatele. Sugugi ei tahaks sellest rääkida, aga KUI peaks tulema mingi meist sõltumatu tõrge, siis anname sellest valla veebilehel ja sotsiaalmeedias teada. Võite ka helistada või meilitsi täpsustusi pärida.

Igatahes – oleme valmistunud ja püüame parimat!

Käsitöiste kohtumisteni Ülenurmes!

MAIRE HENNO,
Ülenurme käsitööseltsist

Kino maale
EelmineSuvemälestusi grillivõistlustelt Pärnus
JärgmineMida tuleks arvestada abivahendit üürides?