Talgutööd tehti nii kirikus, kraavis kui postkastide juures

728
Valdav osa Vana-Kuuste talgulisi puhkeviivul poseerimas. Foto: Anne Palumets

Tänavuse Teeme Ära talgupäeva raames registreeriti meie vallas 20 talgupäeva.

Teeme Ära talgupäeva eestvedajad on pressiteate vahendusel teada andnud, et täpsustatud andmetel osales sel aastal 2177 ühisettevõtmisel vähemalt 53 128 talgulist, mis moodustab Eesti elanikkonnast 4%.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimehe Tarmo Tüüri sõnul väärivad kõik talgujuhid ja talgulised veel kord tänu ja tunnustust. „Talgupäevast kokkuvõtteid tehes on hea meel tõdeda, et nii talgute kui ka talguliste arv ületas mulluseid tulemusi. Kahtlemata on aga arvudest tähtsam koos veedetud aeg ja ühiselt ellu viidud talguteod ning teadmine, et talguliste ühine tegutsemine saab Eestis iga aastaga hoogu juurde,“ lausus Tüür. „Need, kes on tundnud talgutöid tehes õlatunnet ning leidnud uusi tuttavaid ja sõpru, suhtuvad nii kaasinimestesse kui ka elukeskkonda tervikuna hoolivamalt, edendades ja tervendades seeläbi kogu ühiskonda.“

Talgud Ülenurme piirkonnas:

Ülenurmel KÜ Heki 2 koristuspäev 5. mail; Ülenurmel Heki 4 talgud „Koduõuest algab kodu” 5. mail; talgud Lemmatsis (Riia mnt 229) 6. mail; Uhti külas Malmi talu talgupäev 1. mail; Lepiku külas Maarja tee talgud 5. mail; Külitse külas Avaste tänava talgud 5. mail; Reola külas Kulli talu kraavitalgud 5. mail; kevadine koristus Ülenurme alevikus Kaasiku tn 1/2a 2. mail.

Talgud Kambja piirkonnas

Suure-Kambja talgud lavaaugus 7. mail; Kambja kiriku heakorratalgud 5. mail; postkastitalgud Lalli külas Rebase A & O kaupluse vastas teeotsal 5. mail; Kambja Noorteka talgud 5. mail; Pangodi puhkemaja talgud 5. mail; põlismetsa korrastamise ja uuendamise talgud Palumäe küla Mäe-Ala talus 5. mail; Aarike Hooldekeskuse talgud 5. mail; Paali küla Mäepealse talu talgud 5. mail; Sipe küla Küti heakorratalgud 5. mail; Pangodi külas Unipiha algkooli talgud “Koos saame hakkama!” 5. mail; puhkeala rajamise talgud Tatra küla Sofi talus 5. mail. Tänavuse kevade viimane talgupäev oli aga 9. juunil, kui Vana-Kuuste külas korraldati Valitsejamaja juures kuivati heakorratalgud.

Ülevaate koostas TOIVO ÄRTIS

 

Vana-Kuustes toimus talgupäev ennetähtaegselt

Kui lugejale jääb mulje, et Vana-Kuuste rahvas on kuidagi liiga kärsitu või rutakas, siis see esmatunne on petlik. Tõepoolest, meie kandi rahvas on usin ja ettevõtlik, kuid õige ajastus ja kuupäevadest kinnipidamine pole meilegi võõras.

Miks siis ikkagi juhtus, et Vana-Kuuste pargist kadus kogu mullune lehepraht ära juba kolm nädalat enne ametlikku talgupäeva? Selle põhjusi tuleb otsida igiammusest talupojatarkusest, et loodus ei toimeta inimese seatud kuupäevade järgi ehk vanadest puulehtedest tuleb lahti saada enne, kui tärkav rohi ja lilled võimust võtavad.

Meie kooli aednikul Anne Palumetsal loodusetarkust jagub – nii seatigi kooli ja kogukonnarahva ühine talgupäev selleks ajaks, kui maapind on tahenenud ja lehepraht kuivanud. Läbirääkimised, mille algatajaks oli Kuuste kooli hoolekogu, algasid juba eelmise aasta sügisel. Lepiti kokku valmisolekus, et talgurahvas kutsutakse kokku, kui Anne sobiva hetke kättejõudmisest märku annab.

Kuna kevadilmad on teadagi heitlikud ega lase inimesel välitöid pikalt ette planeerida, jõudis teadaanne koristustööde toimumise kohta asjaosalisteni napilt nädal enne 15. aprilli. Sellest hoolimata oli nimetatud kuupäeva hommikul koolimaja esine siginat-saginat täis: kohale oli tuldud lausa perekonniti ja Annel oli hulk tegemist, et kõigile sobiv tööjärg ette näidata. Organiseerimine käis siiski ladusalt ja kiiresti, sest töörahvas kibeles juba pargi alla.

Arvestades, et kõige töömahukamaks osutus lehevedu, oli väga meeldiv üllatus, et Kuuste meesseltsi rahvas Urmas Kaseoruga eesotsas oli kohale tulnud mehhaniseeritult: koguka järelkäruga ATV kergendas oluliselt vedamisvaeva.

Ilmselt ei julgenud Annegi loota, et koolipark ühe päevaga puhtaks saab. Ometi nii läks ja seda eelkõige tänu tugevale koostöövaimule ning väsimatutele töökätele. Isegi kui talgulõkke äärde olid valmis seatud kodust kaasa toodud võileivad-pirukad-koogid, ei laskunud mehed ennast hõrkudest lõhnadest meelitada ja vedasid viimasedki lehehunnikud minema.

Selle artikli kirjutamise aegu kaunil kevadpäeval, kui park rõkkab linnulaulust ja puude vahel valendab ülasevaip, kogeb iga pargis jalutaja tänumeelt ja mõnusat rahulolutunnet, mis kuulub kõigile tol aprillipäeval oma hooliva panuse andnud inimestele.

KAIDO MARK,
Kuuste kooli emakeeleõpetaja, huvijuht

 


Samal teemal:

Kino maale
EelminePrügi põletamine (jaani)lõkkes võib tuua kaasa suure trahvi
JärgmineMüüa aialipid