Sel päeval polnud päikesel jaksu pilvevalli tagant piiluma tulla, kuidas Tõrvandis muusika mürtsus ja mitte just rohkearvuline rahvahulk järjekordselt vastseks kohendatud suure maja välisukse ees askeldas. Askeldajad olid küll päikeselises meeleolus ja natuke ärevil ka – kohe pidi hakkama uue lasteaia avamispidu ja kogu tseremoonia jäädvustamiseks oli kaamera juba valmis sätitud ja otsepilt pidi teadaolevalt minema sedamaid nii You Tube`i kui valla veebilehele. Eks väike rambipalavik oligi tarvilik rõhutamaks sündmuse tähtsust!

Lindipeo rõkatasid käima väikesed Rüblikud ise, lustides laulda oma lasteaia tunnuslaulu Rüblikutest, mille saamisloolgi täitsa kodune taust: laulu meloodia on loonud Kersti Leis ja sõnad kirjutanud Annela Kaio.

Et ilm oli ikkagi täistalvine, olid korraldajad ettenägelikult ja ratsionaalselt kogu kava paika pannud ja selle järgi ka toimiti. Sõna sai vallavolikogu esimees Heiki Sarapuu, kes andis taasvalminud maja asukatele toreda tulevikugarantii: „Aeg on eriline, aga erilises ajas kasvavad erilised inimesed.“.

Vallavanem Aivar Aleksejev tegi põgusa tagasivaate maja ajaloole – 35 aastat tagasi kunagise EPT kontoriks ehitatud hoone on nüüd juba kolmandate asukate käes. Asjalike ametnike järel tegi omal ajal siin oma haridustegemisi Tõrvandi algkooli pere ja nüüd siis on järg Rübliku lasteaia mudilaste käes. Vallavanem avaldas lootust, et küllap saab kõige noorema seltskonna aeg kõigist teistest kauem kestma ning soovis majale pikka iga.

Lasteaia juhataja Ene Põder oli enesestmõistetavalt uue hoone lõpliku valmimise üle rõõmus ning nagu kõik teisedki kõnelejad, polnud temagi tänusõnadega kitsi. Veel tunnistas ta, kuidas juba 35 aastat tagasi kõrvalasuvast üha enam ruumikitsikusega maadlevast lasteaiast läbi võrkaia suure kontorihoone poole igatsevaid-unistavaid pilke sai heidetud… Hoogsalt paisuv laste hulk vallas pole juba ammu olemasolevatesse lasteaedadesse ära mahtunud, ehkki neid on meil ju ikka jälle mõne aasta järel juurde ehitatud… Tõrvandi lasteaia uues hoones saab lõbusasti oma päevi veeta 150 last, kokku mahutavad need kaks kõrvuti asetsevat maja 251 mudilast ning nendega tegelevad 66 pühendunud töötajat. Valla lasteaiajärjekord on saanud tõhusa leevenduse.

Fotod: Mana Kaasik ja Maire Henno

Uue maja üle avaldas rõõmu ka Tõrvandi raamatukogu direktor Jaanika Tappo. Raamaturahvas on viimastel kuudel päris mainimisväärseid vintsutusi üle elanud – alles ju koliti kaalukas kogutäis lugemisvara päästemaja teisele korrusele, nüüd on lõputu hulk raamatukaste taas treppidest alla uude kodusse taritud. Aga rõõm kaasaegsetest avaratest ruumidest ja suurepärastest tingimustest laseb neil ebamugavusmälestustel küll väledasti oma teed minna.

Põgusa tagasivaate ehitusprotsessile heitsid ja häid soove jagasid ka projekteerijad ja ehitajad ning kokkuvõttev tõde sai selline: „Meie ehitajatena loome ainult kesta. Sisu loovad Rüblikud.“

Suures hoonekompleksis on olemas ka lõpuks üks suur mitmete tarviliste võimalustega saal, mida saab kasutada nii lasteaiapere ise kui ka näiteks vallavolikogu oma istungite pidamiseks. Siiani loksusid valla kõrgeima võimuorgani esindajad vaheldumisi Kambja mõisamaja ja Ülenurme gümnaasiumi raamatukogu lugemissaali vahet, koroonakriisi ajal istuti hajutatult hoopis Reola kultuurimaja küll suures ja kenas, paraku kehvavõitu akustikaga saalis. Uus saal on sündinud kaasaega, pakkudes parimaid võimalusi tänapäevasteks tegemisteks.

Koridoridesse-kambritesse seekord kedagi mõistetavatel põhjustel ei palutud, küll aga olime kõik nõus Ene Põdra lootusrikka lubadusega, et kohe varsti saab see ebameeldiv ajastu mööda ja siis võime lõpuks taas üksteist kallistada, lähedusest rõõmu tunda, normaalselt edasi elada.

Pärast lindilõikamist pakkusid kohalolijatele mõnusat meelekosutust Lennujaama tantsuansambel Päkkpöörd ja Ülenurme muusikakooli noored muusikud.

27.jaanuar 2021 läheb taas ühe olulise tähisena valla ajalukku. Suurte silmapaistvate rajatiste valmimine on meeskonnatöö ning kõik osalised on tänamist väärt!

Suurepärane ja tähtis päev meie valla elus polnud aga sellega veel otsa saanud – veel teinegi tähtis tegu tahtis tegemist. Äsja avatud hoone trepile tõmmati üles Kultuuripealinn Tartu 2024 rullstend, lauale toodi ajaloolise tähtsusega ürikud ning selleks volitatud asjaosalised tõmbasid kindad käest ning võtsid kirjapulgad pihku – allkirjastati koostööleping Euroopa kultuuripealinna ettevalmistamiseks ja elluviimiseks. Koos paljude teiste kohalike omavalitsustega on ka meie vald nüüd absoluutselt ametlikult selle suursündmuse osaliseks kinnitatud!

Enne koduteele asumist said kohalolijad sooja tee ja koduselt rammusate pirukate toel talvejahedusest tabatud sõrmed-kurgud mõnusasti soojaks tagasi ning oli põhjust ninadki korraks maski peidust välja võtta. Ilus ja suurepärase sisuga hoone oli ametlikult avatud ning rõõmurohke elu selles kihab juba täistuuridel.

Aitäh tegijatele!

MAIRE HENNO

Kino maale
EelmineÜlenurme gümnaasiumi spordiklubi veerandsada
JärgmineVana maja uues kuues