Heategevusprojekt „Vaprusehelmed“

1817

MTÜ Õnnemaa ja MTÜ Vaprusehelmed sõlmisid kokkuleppe helmeprogrammi läbiviimise osas, kus MTÜ Õnnemaa noortekeskustes valmistatakse erivärvilisi helmeid kliiniliselt haigetele lastele.

Mis on selle programmi eesmärk?

Vaprusehelmed on loodud krooniliste haigustega laste ravi toetamiseks, nende abistamiseks valulike protseduuride ja pikkade raviperioodidega toimetulekul. Eestis on programmiga liitunud hetkel TÜ kliinikumi ja Tallinna lastehaigla hematoloogia-onkoloogia osakonna lapsed. Vaprusehelmeste programmi abil saavad lapsed ja pered helmeste abil rääkida oma lugu, mida nad on saavutanud, mida läbi elanud ja millist vaprust sellel teel üles näidanud. Narratiivi loomine ja oma loo mõtestamine aitab vähendada kaost ja distressi, mille trauma võib lapsele tekitada.

Igale haigusdiagnoosiga lapsele antakse esimene, kunstnik Laura Šmideberga poolt disainitud helmes. Vaprusehelmeste teekond algab esimese helme ja nööriga, kuhu laps saab oma nimetähtedega helmed lükkida. Mitmesugused värvilised helmed tähistavad erinevate raviperioodide ja -võtete läbimist. Helmed saab laps protseduuri läbi viiva meditsiinitöötaja käest protseduuritoas. Helmeprogrammiga liitudes saab iga osaleja juhised, milliseid helmeid ja millal jagatakse ning mis on nende tähendused. Kui ravi lõpeb, saab laps viimase helme ning sellega lõpeb ka see lugu. Kee seotakse kokku ning jääb tähistama üht rasket, kuid tähenduslikku perioodi lapse elus.

Kellel on soovi vaprusehelmeid valmistada, palun võtke meiega ühendust. Kui ei ole võimalust tulla noortekeskusesse, tuleme rõõmuga teile sobivasse kohta, et koos heategu teha.

Kirjutage palun aadressil jaanika@onnemaa.ee.

KERSTI LEIS,
MTÜ Õnnemaa juhataja

 

Tõrvandi pere- ja noortekeskuses toimuvad vaprusehelmeste meisterdamised teisipäeviti kell 13-17.

Kino maale
EelmineAlgas Rüblikute juubeliaasta
JärgmineBeebiviiplemine – kas mingi uus moeröögatus?